Μανωλκίδης (ΡΑΕ): Ολοκληρώνεται το Πλαίσιο για την Απελευθέρωση της Αγοράς Φυσικού Αερίου

Μανωλκίδης (ΡΑΕ): Ολοκληρώνεται το Πλαίσιο για την Απελευθέρωση της Αγοράς Φυσικού Αερίου
energia.gr
Παρ, 21 Απριλίου 2017 - 08:56
"Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τους κώδικες διανομής και προμήθειας που έχουν βγει σε δημόσια διαβούλευση. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία γιατί η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα σαφές και λειτουργικό κανονιστικό πλαίσιο", δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Σωτήρης Μανωλκίδης

"Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τους κώδικες διανομής και προμήθειας που έχουν βγει σε δημόσια διαβούλευση. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία γιατί η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα σαφές και λειτουργικό κανονιστικό πλαίσιο", δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Σωτήρης Μανωλκίδης, μιλώντας σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μανωλκίδης, ανέφερε ότι το 2017 είναι το έτος μετάβασης από ένα κλειστό σύστημα σε ένα σύστημα όπου ο οικιακός καταναλωτής μπορεί σταδιακά και σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά, από 1η Ιανουαρίου του 2018, να γίνει επιλέγων πελάτης, δηλαδή να επιλέγει προμηθευτή φυσικού αερίου. 

"Για να φτάσουμε στους επόμενους 8 -9 μήνες στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από τη ΡΑΕ και από τις εταιρείες που μετέχουν. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε ήδη με επιτυχία", σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο πλήρη διαχωρισμό των εταιρειών διανομής φυσικού αερίου από τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο κ. Μανωλκίδης χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση στο χώρο του αερίου τον αγωγό ΤΑΡ, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μείνει απλά διακομιστής αερίου, αλλά να εκμεταλλευτεί τη διέλευσή του για τους στόχους της βιομηχανικής, εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Είπε, ακόμη, ότι εφόσον πρόκειται για αγωγό διπλής και αντίστροφης ροής, θα έρχεται στην Ελλάδα υγροποιημένο αέριο που θα μπορεί να εξαχθεί.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ξεκινά ξανά με πιο γρήγορους ρυθμούς η υλοποίηση του τρίτου χώρου αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα, για τον οποίο είπε ότι "είναι ένας χώρος πολύ αναγκαίος που αναδείχτηκε από την ενεργειακή κρίση του Ιανουαρίου". 

"Είμασταν πολύ κοντά στο ενεργειακό μπλακ άουτ. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να γίνει" τόνισε, ωστόσο, σημείωσε, ότι δεν φτάσαμε ποτέ σε επίπεδο "κόκκινου" ενεργειακού συναγερμού, αλλά μείναμε στο "επίπεδο 2", στο οποίο αυτοπεριορίστηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου.