ΔΕΗ: Στο Ταμείο 93 Εκατ. Ευρώ από την Επιστροφή Κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ - Αιχμές Κατά ΕΣΑΗ

ΔΕΗ: Στο Ταμείο 93 Εκατ. Ευρώ από την Επιστροφή Κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ - Αιχμές Κατά ΕΣΑΗ
energia.gr
Παρ, 21 Απριλίου 2017 - 08:04
Κατατέθηκε από τον ΑΔΜΗΕ υπέρ της ΔΕΗ το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νόμου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, όπως ανακοίνωσε χθες η επιχείρηση
Κατατέθηκε από τον ΑΔΜΗΕ υπέρ της ΔΕΗ το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νόμου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, όπως ανακοίνωσε χθες η επιχείρηση.

Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ τονίζει ότι προκαλεί «αλγεινή εντύπωση» και δημιουργεί «εύλογα ερωτήματα» η ενέργεια του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας «να προσπαθήσει να παρεμποδίσει αυτή την καταβολή», γεγονός το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ και την αγορά. 

Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, «πρόκειται για μία κατάφορα εχθρική ενέργεια, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων ενεργειών και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού και του συμφέροντος των καταναλωτών και της οικονομίας.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΣΑΗ φέρεται να απέστειλε επιστολή στα μέλη του ΔΣ του ΑΔΜΗΕ, ζητώντας το ποσό της επιστροφής κεφαλαίου να συμψηφιστεί με τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ. Οι οφειλές του ΑΔΜΗΕ προς τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα επόμενα βήματα με τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ περιλαμβάνουν:

1. Πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη, η ΡΑΕ έχει στείλει προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν (DG Energy) την Πιστοποίηση προς έγκριση.

2. Έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) της εξαγοράς από τους μελλοντικούς μετόχους του ΑΔΜΗΕ (Ελληνικό Δημόσιο και κινεζική State Grid).

3. Εξαγορά μεριδίου 25% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η οποία ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.

4. Εξαγορά μεριδίου 24% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την State Grid.

5. Είσοδο της Ενεργειακή Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο.