«Πύρρειος» Νίκη για τον Ερντογάν στο Δημοψήφισμα - Ανησυχία για την Επόμενη Μέρα στην Τουρκία

«Πύρρειος» Νίκη για τον Ερντογάν στο Δημοψήφισμα - Ανησυχία για την Επόμενη Μέρα στην Τουρκία
energia.gr
Τρι, 18 Απριλίου 2017 - 07:56
Εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία και υπό τις έντονες επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε με 51,4% στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία
Εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία και υπό τις έντονες επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε με 51,4% στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.

Η καταμέτρηση των ψήφων του τουρκικού δημοψηφίσματος, που κρίνει τη μορφή που θα έχει στο μέλλον η Τουρκική Δημοκρατία, εξελίχθηκε σε θρίλερ. Το «ναι» είχε προβάδισμα εξ αρχής, αλλά με σημαντική πτωτική τάση όσο περνούσε η ώρα, όσο δηλαδή ενσωματώνονταν στο αποτέλεσμα μεγαλύτερα εκλογικά τμήματα.

Το «όχι» επικράτησε κυρίως στα παράλια της χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τις -κουρδικές- νοτιοανατολικές περιοχές.

«Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» τόνισε, ενώπιον υποστηρικτών του, ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις επικρίσεις των ευρωπαίων παρατηρητών για το δημοψήφισμα. Υπογράμμισε, δε, ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη την ένταξη στην ΕΕ και στην ανάγκη θα κάνει δημοψήφισμα για να σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Επιστρέφοντας στην τουρκική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους υποστηρικτές του, για να απαντήσει στους επικριτές του.

Απευθυνόμενος σε οπαδούς που του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι «τα πράγματα (θα πάνε) καλύτερα» αφού τεθεί σε ισχύ η συνταγματική αναθεώρηση.

Επιπλέον, καταδίκασε τη «νοοτροπία των σταυροφόρων» που έχει η Δύση, αφού Ευρωπαίοι παρατηρητές άσκησαν αυστηρή κριτική στις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

«Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» τόνισε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους, απαντώντας στις επικρίσεις των παρατηρητών.

Στη συνέχεια, ο Ταγίπ Ερντογάν κατευθύνθηκε στο προεδρικό παλάτι, όπου και εκεί είχε συγκεντρωθεί πλήθος υποστηρικτών του.

Απευθυνόμενος εκ νέου στους οπαδούς του, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει τις αναφορές της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα.

Ο ίδιος τόνισε απευθυνόμενος στους παρατηρητές «να γνωρίζετε ποια είναι η θέση σας».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση, που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, «αρκεί να μας ενημερώσουν». Δήλωσε, δε, ότι η Τουρκία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων εάν αυτό χρειαστεί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν απάντησε επί της ουσίας στις καταγγελίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για νοθεία και παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (51,4% υπέρ του «ναι», σύμφωνα με τα ημιεπίσημα αποτελέσματα) μπαίνει τέλος στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του.

Αψηφώντας τις σφοδρές επικρίσεις, το κυβερνών κόμμα ήδη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στα τέλη Απριλίου στον Ερντογάν να επιστρέψει στους κόλπους του, κάτι που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, αφού έως σήμερα ο πρόεδρος δεν μπορούσε να είναι μέλος ενός κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η χώρα στη Συρία δεν είναι η τελευταία, αλλά η πρώτη επιχείρηση στην περιοχή.

Η Τουρκία θα διεξάγει όσες επιχειρήσεις χρειαστούν και όπου χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, κατέληξε.