Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει το 2018 στο επίπεδο - ρεκόρ των 9,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ)

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει το 2018 σε επίπεδο - ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ).

Ειδικότερα, η ΕΙΑ αναθεώρησε χθες προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την αμερικανική παραγωγή σε 9,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα, έναντι 9,73 εκατ. που εκτιμούσε τον προηγούμενο μήνα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, θα πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1859, χρονιά από την οποία η EIA διαθέτει σχετικά στοιχεία.

Ο επικεφαλής της ΕΙΑ, Howard Gruenspecht, δήλωσε ότι η «αμερικανική παραγωγή αργού αναμένεται να είναι υψηλότερη κατά τα επόμενα δύο έτη, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, με την ετήσια παραγωγή το 2018 να ξεπερνά το προηγούμενο επίπεδο - ρεκόρ των 9,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα που είχε σημειωθεί το 1970».

Το 1970 η παραγωγή αργού είχε ανέλθει στα 9,64 εκατ. βαρέλια/ημέρα. 

Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι τα πραγματικά μεγέθη θα διαμορφωθούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. 

Όπως σχολίασε στο Marketwatch ο ενεργειακός οικονομολόγος της WTRG Economics, James Williams, «ο κύριος οδηγός της ανάπτυξης είναι το shale oil. Μπορούμε εύκολα να ανέβουμε στα 9,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως τον επόμενο Απρίλιο. Νομίζω ότι ο μέσος όρος την επόμενη χρονιά θα είναι πάνω από 10 εκατ. βαρέλια/ημέρα, εκτός και αν καταρρεύσουν οι τιμές του πετρελαίου».