Η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς υπόσχεται πως, αν εκλεγεί, θα βρει τρόπο να σπάσει η Γαλλία το συμβόλαιο που έχει στο πυρηνικό project του Hinkley Point στη Βρετανία, καθώς, όπως λέει, το συγκεκριμένο έργο στέλνει πόρους της Electricite de France εκτός Γαλλίας
Η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς υπόσχεται πως, αν εκλεγεί, θα βρει τρόπο να σπάσει η Γαλλία το συμβόλαιο που έχει στο πυρηνικό project του Hinkley Point στη Βρετανία, καθώς, όπως λέει, το συγκεκριμένο έργο στέλνει πόρους της Electricite de France εκτός Γαλλίας.

 
Το συμβόλαιο είναι ύψους 18 δισ. στερλινών και, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, ο σύμβουλος της Λεπέν σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, Φιλίπ Μυρέρ, «θα σεβαστούμε τη δέσμευση του γαλλικού κράτους, αλλά αν οι ρήτρες της σύμβασης επιτρέψουν την έξοδό μας από το project, θα τις μελετήσουμε».

 
Το Εθνικό Μέτωπο «ήταν αναφανδόν κατά του έργου», που εκτρέπει πόρους της υπό κρατικό έλεγχο EDF, σε μια εποχή που χρειάζεται αύξηση των δαπανών για τη στήριξη της προβληματικής πυρηνικής βιομηχανίας εδώ στη Γαλλία, παράταση της ζωής των γαλλικών εργοστασίων ατομικής ενέργειας που γερνούν και ολοκλήρωση ενός νέου αντιδραστήρα στη Flamanville, στη δυτική Γαλλία.
 
Τα σχόλια του Μυρέρ ενδέχεται να αναζωπυρώσουν την κόντρα που είχε εκδηλωθεί για το βρετανικό project, για το οποίο η EDF έχει ήδη ξοδέψει αρκετά δισ. στερλίνες σε μελέτες και προπαρασκευαστικές εργασίες.

 
Υπενθυμίζεται ότι ο CFO της EDF είχε παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2016, επτά μήνες πριν την υπογραφή του συμβολαίου γα την κατασκευή του εργοστασίου στο Hinkley Point με το επιχείρημα ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν σε 10 χρόνια και θα αποστράγγιζε τα οικονομικά της επιχείρησης.

 
Όσο για τη στάση του Μακρόν επί του θέματος, υπενθυμίζεται ότι την εποχή των συζητήσεων για το project, ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και μαζί με τον CEO της EDF, Ζαν Μπερνάρ Λεβί, είχαν υπερασπιστεί το project, με το σκεπτικό ότι αποτελεί «σημείο - κλειδί» για την EDF και την πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας. Τον Σεπτέμβριο ο CEO υπέγραψε το συμβόλαιο με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση εγγυόταν ότι το εργοστάσιο στο Hinkley θα μπορεί να πουλά ηλεκτρική ενέργεια στη διπλή τιμή από την τρέχουσα για διάστημα 35 ετών.

 
Στενός σύμβουλος του Μακρόν διαβεβαίωσε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι με την εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου, το έργο δεν θα μπει σε κίνδυνο, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται η νέα κυβέρνηση να επανεξετάσει τους όρους της συμφωνίας, καθώς ο Μακρόν μελετά την κατάσταση του πυρηνικού τομέα της Γαλλίας.

(newmoney.gr)