Μείωση της τάξεως του 17% σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο σε διεθνή κλίμακα οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Bloomberg New Energy Finance

Μείωση της τάξεως του 17% σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο σε διεθνή κλίμακα οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Bloomberg New Energy Finance, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στα νέα σχήματα στήριξης για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα σε ΗΠ και Κίνα.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα και την ηλεκτροκίνηση διαμορφώθηκαν σε 53,6 δισ. δολάρια, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο για πρώτο τρίμηνο του έτους από το 2013. Η «έκρηξη» που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στη χρηματοδότηση μεγάλων υπεράκτιων αιολικών projects δεν επαναλήφθηκε φέτος.

Στις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ, διεθνώς, οι κυβερνήσεις σταδιακά περιορίζουν τις επιδοτήσεις, καθώς τα κόστη ανάπτυξης ειδικά για φωτοβολταϊκά και αιολικά υποχωρούν συνεχώς.

Η υποχώρηση των επενδύσεων αντανακλά και το μειωμένο κόστος κεφαλαίου για τις ΑΠΕ, που επιτρέπει στους επενδύσεις να δαπανούν μικρότερα ποσά για την ίδια εγκατεστημένη ισχύ. 

«Ήταν ένα σχετικά ήσυχο πρώτο τρίμηνο για τις διεθνείς επενδύσεις, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακόμα αν στο 2017 συνολικά ως χρονιά θα διαμορφωθούν χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι», σχολίασε ο αναλυτής του BNEF, Abraham Louw.

Στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά καθαρής ενέργειας, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 11% στα 17,2 δισ. δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 24% σε 9,4 δισ. δολάρια.