Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει σημαντικά τις σοβαρές αναταράξεις στις πτήσεις των αεροπλάνων. Τα χειρότερα φαίνεται ότι έρχονται για όποιον φοβάται τα αεροπλάνα και ιδίως τις ξαφνικές αναταράξεις. Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες εκτιμούν ότι όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο συχνές θα γίνονται οι έντονες αναταράξεις
Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει σημαντικά τις σοβαρές αναταράξεις στις πτήσεις των αεροπλάνων. Τα χειρότερα φαίνεται ότι έρχονται για όποιον φοβάται τα αεροπλάνα και ιδίως τις ξαφνικές αναταράξεις. Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες εκτιμούν ότι όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο συχνές θα γίνονται οι έντονες αναταράξεις.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ και την κινεζική Ακαδημία Επιστημών, με επικεφαλής τον δρα Πολ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ατμοσφαιρικών επιστημών «Advances in Atmospheric Sciences», υπολόγισαν ότι θα διπλασιαστούν έως και θα τριπλασιαστούν σε συχνότητα οι αναταράξεις που είναι τόσο ισχυρές, ώστε όποιος επιβάτης ή μέλος του πληρώματος δεν είναι δεμένος με τη ζώνη του, να πετάγεται αριστερά-δεξιά μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου. Η έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στο μέλλον των σοβαρών αναταράξεων, οι οποίες υποχρεώνουν τα αεροσκάφη σε απότομα σκαμπανεβάσματα, με συνέπεια να ταρακουνιέται βίαια οποιοσδήποτε άνθρωπος ή αντικείμενο δεν είναι στερεωμένα και να καθίσταται αδύνατο το σερβίρισμα του φαγητού ή το περπάτημα στον διάδρομο.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον, λόγω των μεταβολών στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα αυξηθούν κατά 59% οι ελαφριές αναταράξεις, κατά 75% οι ελαφριές έως μέτριες, κατά 94% οι μέτριες, κατά 127% οι μέτριες έως ισχυρές και –περισσότερο από όλες– κατά 149% οι ισχυρές αναταράξεις.

Oπως επισήμανε ο Π. Ουίλιαμς, «για τους περισσότερους επιβάτες οι ελαφριές αναταράξεις δεν αποτελούν παρά μια μικρή ενόχληση που μειώνει τα επίπεδα άνεσης του ταξιδιού τους. Αλλά για τους νευρικούς επιβάτες ακόμα και αυτές οι ελαφριές αναταράξεις μπορεί να τους προκαλέσουν μεγάλο στρες. Oμως ακόμη και οι πιο έμπειροι και συχνοί ταξιδιώτες μπορεί να ανησυχήσουν με την προοπτική μιας αύξησης κατά 149% στις σοβαρές αναταράξεις, οι οποίες συχνά μπορεί να στείλουν ακόμη και στο νοσοκομείο επιβάτες και μέλη του πληρώματος σε όλο τον κόσμο».

Οι νέες εκτιμήσεις προέκυψαν από προσομοιώσεις της ατμόσφαιρας με τη βοήθεια υπερυπολογιστή και αφορούσαν υπερατλαντικά ταξίδια σε ύψος περίπου 12 χιλιομέτρων, όπου αναμένεται μελλοντικά να αυξηθεί το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας.

Μαύρη τρύπα

Την ίδια στιγμή και πάλι από το επιστημονικό πεδίο έγινε γνωστό ότι ένα τηλεσκόπιο με μέγεθος όσο η Γη ξεκίνησε τη φιλόδοξη προσπάθεια να «φωτογραφήσει» τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας. Eνα σύστημα οκτώ διασυνδεδεμένων ραδιοτηλεσκοπίων, διάσπαρτων στον πλανήτη μας, έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα εικονικό τηλεσκόπιο μεγάλο όσο η Γη, έθεσαν σε λειτουργία στις 5 Απριλίου αστρονόμοι από διάφορες χώρες. Στόχος των εκατοντάδων συνεργαζόμενων ερευνητών είναι για πρώτη φορά να «φωτογραφίσουν» τη γιγάντια μαύρη τρύπα που κρύβεται στο κέντρο του γαλαξία μας και για την οποία οι έως τώρα γνώσεις μας –περισσότερο εικασίες– είναι έμμεσες.

Η κεντρική μαύρη τρύπα, που είναι γνωστή ως Τοξότης Α* (Sagittarius A*), εκτιμάται ότι έχει μάζα τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Hλιο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26.000 ετών φωτός από τον πλανήτη μας. Το εικονικό τηλεσκόπιο με τις διαστάσεις της Γης έχει ονομαστεί Event Horizon Telescope – και συνδέει επιμέρους τηλεσκόπια στις ΗΠΑ (Χαβάη, Αριζόνα, Καλιφόρνια), στο Μεξικό, στη Χιλή, στην Ισπανία και στην Ανταρκτική.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")