Με το εξασέλιδο γράμμα της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην συνέντευξη Τύπου
Με το εξασέλιδο γράμμα της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην συνέντευξη Τύπου. 

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο», είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ο κ. Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή. «Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι αυτή είναι μία χαρούμενη μέρα στις Βρυξέλλες ή στο Λονδίνο», ανέφερε ακόμη, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επιθυμούσαν να παραμείνουμε ενωμένοι. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει και η θετική πλευρά στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. καθώς το Brexit «μας έκανε πιο αποφασισμένους και ενωμένους». «Εγώ και η Επιτροπή έχουμε ισχυρή εντολή να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των 27», συμπλήρωσε.

Συγχρόνως επισήμανε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος θα συνεχίσει να ισχύει στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Μ. Βρετανία αλλά και μέσα στην ίδια την χώρα. Την Παρασκευή ο κ. Τουσκ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και θα συζητήσουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που θα υιοθετηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει για το θέμα αυτό στις 29 Απριλίου. 

Η Τερέζα Μέι με δηλώσεις της σήμερα επισφράγισε την αποχώρηση της Βρετανίας λέγοντας πως «Το Ην. Βασίλειο αφήνει την Ε.Ε.» και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα καταρτιστεί ένα πλήρες και φιλόδοξο πλάνο αποχώρησης.

Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία της να δημιουργηθεί μια νέα συνεργασία μεταξύ της χώρας της και της ένωσης και δήλωσε πως η Βρετανία θα είναι αφοσιωμένος εταίρος στο πλευρό της Ε.Ε., καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει και την ιδανικότερη λύση, όπως ανέφερε και στην επιστολή της.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως σκοπεύει να κυνηγήσει μια στενή συνεργασία με την Ε.Ε. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ενώ δε δίστασε να παραδεχτεί ότι θα υπάρχουν συνέπειες από το Brexit για τη χώρα της.

Η Γερμανία από την πλευρά της, ανέφερε πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος της Σκωτίας για δημοψήφισμα.

(από www.kathimerini.gr)