Σε εγρήγορση για να αντιταχθούν με κάθε τρόπο σε κάθε ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων δηλώνουν οι εκπρόσωποι τριών περιφερειακών παρατάξεων και δυο περιβαλλοντικών συλλόγων, που έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτηση ακύρωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας

Σε εγρήγορση για να αντιταχθούν με κάθε τρόπο σε κάθε ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων δηλώνουν οι εκπρόσωποι τριών περιφερειακών παρατάξεων και δυο περιβαλλοντικών συλλόγων, που έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτηση ακύρωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Έκαναν λόγο για «πραξικοπηματικές πράξεις» και για λογικές «εξυπηρέτησης του λόμπι της καύσης απορριμμάτων» και μάλιστα προέβησαν σε καταγγελίες για «εξυπηρέτηση τσιμεντοβιομηχανιών», για σύνδεση της καύσης ως επόμενο βήμα με τον ΣΜΑ Ευκαρπίας, αλλά και για «ελλιπή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης».

Τους λόγους για τους οποίους προσέφυγαν στο ΣτΕ (όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr), εξήγησαν οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου (Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, Οικολογία Αλληλεγγύη και ΑΝΤΑΡΣΙΑ) και δυο περιβαλλοντικών συλλόγων. Μάλιστα, ανακοίνωσαν πως η επόμενη κίνησή τους, σε περίπτωση που προχωρήσουν έργα, θα είναι η κατάθεση αίτησης ανακοπής, προαναγγέλλοντας συνέχεια στις δικαστικές μάχες ενάντια στον ΠΕΣΔΑ.

Η αίτηση ακύρωσης, όπως εξήγησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Θανάσης Αγαπητός, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Θανάσης Χειμώνας, Λάζαρος Τόσκας και οι εκπρόσωποι των σωματείων «Περιβαλλοντικός σύλλογος – Φίλοι της Γης» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά», αφορά στην ΚΥΑ με την οποία κυρώνεται η απόφαση έγκρισης του ΠΕΣΔΑ.

Στην ΚΥΑ όπως είπαν, δίνεται η δυνατότητα για «κάθε άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας – καύσης αποβλήτων» για τα αστικά στερεά απόβλητα, δυνατότητα που έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με όλα τα θεσμικά νομοθετήματα που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων και τον νόμο 4042/2012 και επιτρέπεται η δημιουργία έργων που θα αποσκοπούν στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων (εργοστάσια καύσης).

«Η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ στρέφεται κατά της ΚΥΑ για τη συγκεκριμένη προσθήκη, η οποία έγινε με εξαιρετικά επείγον ενημερωτικό έγγραφο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας (χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου) προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου γίνεται η παρατήρηση: 'Πρόβλεψη για Δυνατότητα Ενεργειακής Αξιοποίησης – Προσθήκη κειμένου στο οποίο γίνεται αναφορά για πρόβλεψη για δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης», επισήμαναν.

Ουσιαστικά, όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου προωθείται κατά παράβαση κάθε νομιμότητας η καύση απορριμμάτων, κάτι που θεωρείται απαράδεκτο.

«Η θεσμικά πραξικοπηματική παρέμβαση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου και εγκρίθηκε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, καταστρατηγεί βάναυσα τις διαδικασίες αδειοδότησης και διαβούλευσης και γι' αυτό στερείται κάθε θεσμικής και κοινωνικής νομιμοποίησης», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι σύλλογοι που κατέθεσαν την αίτηση ακύρωσης, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων (δηλαδή στην καύση).

«Η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και των σκουπιδιών και ο αποκλεισμός της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων είναι καθήκον όλων μας. Για το λόγο αυτό κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ και πιστεύουμε ότι οι αρχές του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος και η τήρηση των κανόνων δικαίου, που δυστυχώς έχουν συρρικνωθεί δραστικά στη μνημονιακή εποχή που ζούμε, θα βρουν έδαφος για να συνεχιστούν και να ενταθούν, από κινήσεις πολιτών και κινήματα, πολύμορφες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε σε εγρήγορση για να αντιταχθούμε με κάθε τρόπο θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και του λόμπι της καύσης αποβλήτων που 'επιχειρούν' οικονομικά και περιβαλλοντικά επιζήμια για την κοινωνία», εξήγησαν στη συνέντευξη τύπου.

Καταγγελίες για τον ΧΥΤΑ

Ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου του Λαγκαδά, Χρήστος Χατζηπαραδίσης, προέβη σε σοβαρότατες καταγγελίες για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

«Το περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Μολύνθηκε ο υδροφόρος ορίζοντας, με τελικό αποδέκτη τη λίμνη Κορώνεια, που έχει καταστραφεί. Δεν έγιναν όσα συνοδά έργα προβλέπονταν για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Έχουν υπερβεί τις δυο κυψέλες και χωρίς να έχουν προετοιμάσει τις άλλες δυο, δέχτηκαν μεγάλο φορτίο από σκουπίδια (55% πάνω από τον επιτρεπόμενο όγκο σκουπιδιών), με αποτέλεσμα να σπάσουν όλες οι σωληνώσεις και τελικά να αναδύονται έντονες μυρωδιές και οι κάτοικοι της Ασσήρου να μην μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους. Υπολειτουργεί και ο βιολογικός καθαρισμός και τα διασταλλάζοντα καταλήγουν στον Μπογδάνα και ακολούθως στην Κορώνεια. Πρέπει να αναδειχτούν όσοι φέρουν ευθύνη. Η ΕΕ υποσχέθηκε να στείλει επιτροπή ελέγχου για το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα», είπε ο κ. Χατζηπαραδίσης.

Καύση για τις τσιμεντοβιομηχανίες

Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι προωθείται η καύση των απορριμμάτων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και κυρίως τσιμεντοβιομηχανιών. «Πάμε σε νέες χωματερές καταστρατηγώντας τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, που είναι σε αντίθετη λογική», τόνισε, εξηγώντας γιατί χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματική» την ΚΥΑ.

«Η καύση προωθείται και στο Βόλο και στο Αλιβέρι και στη Θεσσαλονίκη. Και ήδη στο Βόλο υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Η καύση εξυπηρετεί τις ανάγκες τσιμεντοβιομηχανιών», τόνισε το στέλεχος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιάννης Γρηγοριάδης.

Ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάσης Αγαπητός, είπε ότι «εξυπηρετούνται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος. Πρέπει να σταματήσει αυτή η καταστροφή που στη Θεσσαλονίκη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις».

Η κ. Χαραλαμπίδου συμπλήρωσε ότι «φοβόμαστε μήπως χρησιμοποιηθεί η όλη αυτή διαδικασία και δοθεί η δυνατότητα σε συγκεκριμένες τσιμεντοβιομηχανίες στη Θεσσαλονίκη για καύση απορριμμάτων. Εμείς προσφύγαμε στο ΣτΕ για να αποκλειστεί κάθε είδους ενεργειακή αξιοποίηση και να προστατευτεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία».

Κυρίαρχο ζήτημα είναι να πάρει η κοινωνία στα χέρια της την υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος και να συμβάλουν στον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας για ενεργειακή αξιοποίηση, είπε χαρακτηριστικά η κ. Χαραλαμπίδου.

(voria.gr)