Επιδόσεις - Ρεκόρ για την Συστήματα Sunlight το 2016 - Στο Μικροσκόπιο η Έκδοση Ομολόγου

Επιδόσεις - Ρεκόρ για την Συστήματα Sunlight το 2016 - Στο Μικροσκόπιο η Έκδοση Ομολόγου
του Γιώργου Κωστούλα
Δευ, 20 Μαρτίου 2017 - 16:25
Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων παρουσίασε το 2016 η Συστήματα Sunlight, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπαταριών του ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού. Τα σχέδια για έκδοση ομολόγου
Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων παρουσίασε το 2016 η Συστήματα Sunlight, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπαταριών του ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν στο επίπεδο - ρεκόρ των €168,4 εκατομμυρίων έναντι €136,6 εκατομμυρίων το 2015, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 23,3%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν  κατά 28,9% σε €17,2 εκ. το 2016 και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €5,3 εκ. έναντι €1,9 εκ. την προηγούμενη χρήση . 

Σε επίπεδο ενοποιημένων αποτελεσμάτων (Ομίλου Sunlight), ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 16% σε €153,9 εκ., τα EBIDTA κατά 41% στα €17,2 εκ., ενώ σε προ φόρων βάση επέστρεψε στην κερδοφορία με κέρδη €2,3 εκατ. έναντι ζημιών 2 εκατ. το 2015.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Βασίλη Μπίλη, πέρυσι η ζήτηση για μπαταρίες της Συστήματα Sunlight από τις ξένες αγορές αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα το 2016 να αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον όγκο παραγωγής, σπάζοντας το «φράγμα» του 1,5 εκατομμυρίου προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) και καταγράφοντας αύξηση 20,9%. 

H εταιρεία ανέπτυξε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέχεια της εισόδου της σε Ασία και Αφρική τα προηγούμενα έτη, ενώ παράλληλα προχώρησε στην πρόσληψη επιπλέον 126 νέων εργαζομένων, κυρίως στη μονάδα της στην Ξάνθη, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746.

Σε ότι αφορά την Sunlight Recycling, αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας της κατέγραψε κέρδη σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, παράγοντας 15.600 τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου ή αύξηση 130% σε σχέση με το 2015. Η παραγωγή αυτή καλύπτει το 61% των αναγκών παραγωγής της Συστήματα Sunlight. 

Ο όμιλος έκλεισε το 2016 με σημαντικά ενισχυμένα μερίδια στην παγκόσμια αγορά της αποθήκευσης ενέργειας, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 98% των παραγόμενων προϊόντων της. Τα προϊόντα που παράγονται στη μονάδα της Ξάνθης εξάγονται σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, σε πλέον των 30 χωρών σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ αναπτύσσεται συνεχώς στην Αμερική, όπου εξάγει τα προϊόντα της σε παραπάνω από 10 χώρες, από την Χιλή μέχρι τον Καναδά. Επίσης, έχει συνεργασίες και στην Ωκεάνια, όπου δραστηριοποιείται στην Αυστραλία και στη Νέα Καληδονία.

Ο κύριος όγκος της παραγωγής της εταιρείας αφορά στην παραγωγή και διάθεση μπαταριών έλξης, από όπου προέρχεται και το 66% του τζίρου της. Σημειώνεται ότι η Συστήματα Sunlight έχει καταφέρει να έχει μερίδιο της τάξης του 9% στην συγκεκριμένη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για έκδοση ομολόγου, ο κ. Μπίλης επιβεβαίωσε τις σχετικές φήμες που υπάρχουν στην αγορά, λέγοντας ότι «είναι κάτι που βλέπουμε», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς  το ύψος, τον χρόνο της έκδοσης κ.ά. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε το 2016 στα 55 εκατ. ευρώ (από 58 το 2015) και όπως τόνισε ο κ. Μπίλης, τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά, με τις άμεσες λήξεις να είναι το 2018 και το 2019.