Γλυκόπικρες Εξελίξεις στις Επενδύσεις Φωτοβολταϊκών- Δεν «Σηκώνει» το Δίκτυο της Αχαΐας

Γλυκόπικρες Εξελίξεις στις Επενδύσεις Φωτοβολταϊκών- Δεν «Σηκώνει» το Δίκτυο της Αχαΐας
του Θάνου Χριστακόπουλου
Δευ, 20 Μαρτίου 2017 - 11:59
Την ώρα που οι αγρότες κάνουν παράπονα στην πολιτεία για καθυστερήσεις πληρωμής τους για το ρεύμα που πουλούν στη ΔΕΗ κι ενώ στην Αχαΐα τα δίκτυα της ΔΕΗ δεν μπορούν να σηκώσουν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο, σημαντικές αλλαγές στον τομέα των φωτοβολταϊκών επηρεάζουν (θετικά κι αρνητικά) τους παραγωγούς

Την ώρα που οι αγρότες κάνουν παράπονα στην πολιτεία για καθυστερήσεις πληρωμής τους για το ρεύμα που πουλούν στη ΔΕΗ κι ενώ στην Αχαΐα τα δίκτυα της ΔΕΗ δεν μπορούν να σηκώσουν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο, σημαντικές αλλαγές στον τομέα των φωτοβολταϊκών επηρεάζουν (θετικά κι αρνητικά) τους παραγωγούς. Στα θετικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστηρίζει ότι εντός του Ιουνίου αναμένεται να τρέξει ρύθμιση (υπομέτρο 4.1.3: «Υλοποίηση Επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην προστασία του περιβάλλοντος) η οποία θα επιδοτεί την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων με ποσοστό από 40 έως 75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σημαντική δράση που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο υπομέτρο είναι και η δυνατότητα αυτοπαραγωγής ρεύματος όπου ο παραγωγός μπορεί να συμψηφίζει την παραγωγή από το φωτοβολταϊκό σύστημα με το ρεύμα που καταναλώνει για αγροτική χρήση. Της πρόσκλησης του Υπο-μέτρου, θα προηγηθεί προδημοσίευση, με την οποία θα ενημερώνονται οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι για τις προϋποθέσεις του μέτρου και η ανάπτυξη κατάλληλου πληροφορικού συστήματος.

Παράλληλα όμως και με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε χωράφια θα αναζωπυρωθεί οι αγρότες, σε πολλά χωριά της Αχαΐας, «σκοντάφτουν» στην γραφειοκρατία αλλά και στην αδυναμία του απαρχαιωμένους δικτύου της ΔΕΗ να «σηκώσει» το παραγόμενο ρεύμα.

Το γεγονός αυτό έχει αποτρέψει, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, μεγάλες επενδύσεις στην αχαϊκή ύπαιθρο, επενδύσεις που θα προσέφεραν ένα σταθερό εισόδημα στους αγρότες μας και θα αξιοποιούσαν εκτάσεις που μένουν ανεκμετάλλευτες. Πριν μερικά χρόνια μεγάλη εταιρία του κλάδου διερεύνησε το ενδεχόμενο να «γεμίσει» με φωτοβολταϊκά μεγάλες εκτάσεις. Ήρθε σ’ επαφή με τους ιδιοκτήτες, υπέγραψε προσύμφωνα με τουλάχιστον 15 ιδιοκτήτες, κυρίως στη δυτική Αχαΐα, έδωσε μάλιστα και προκαταβολές ως «καπάρο», όμως δεν κατάφερε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της λόγω ανεπάρκειας των δικτύων.

Το πρόβλημα φαίνεται να αναγνωρίζει και ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του thebest.gr κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα σχολίασε: «Τα δίκτυα που εξυπηρετούν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά απαιτούν νέο μεγάλο κύκλο επενδύσεων. Υπάρχουν ορισμένες περιφέρειας της χώρας που το δίκτυο υποδοχής φθάνει στα όριά του, αυτό είναι γεγονός, άρα χρειάζεται μια μεγαλύτερη μέριμνα για να μπορεί να ενσωματωθεί ο νέος κύκλος επενδύσεων». Έως τότε όμως δεκάδες απόπειρες μένουν στα χαρτιά.

Επίσης στ’ αρνητικά των αγροτών-παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι, όπως διευκρινίστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι παραγωγοί που διαθέτουν πάνελ ισχύος έως 100 kw δεν εξαιρούνται από την επιβολής τέλους επιτηδεύματος.

Κατά συνέπεια από 1.1.2017 οι αγρότες οι οποίοι παράλληλα με την αγροτική εκμετάλλευση, ασκούν και άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά), μεταξύ των οποίων και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και για την αγροτική τους εκμετάλλευση, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς αυτό.

Συνεπώς σε κάθε περίπτωση, σε όποια εγκατάσταση ασκείται η δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προφανώς επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος, καθόσον δεν υπάρχει ανάλογη απαλλακτική διάταξη, πέραν των πληθυσμιακών και ηλικιακών εξαιρέσεων και ανέρχεται σε 650 ή 600 ευρώ, ανάλογα με το αν η εγκατάσταση είναι κεντρικό ή υποκατάστημα.

(thebest.gr)