Κύπρος: Σπάει το Μονοπώλιο της ΑΗΚ - Ιδιώτης Προχωρεί σε Διμερή Συμβόλαια

Κύπρος: Σπάει το Μονοπώλιο της ΑΗΚ - Ιδιώτης Προχωρεί σε Διμερή Συμβόλαια
του Άγγελου Νικολάου
Δευ, 20 Μαρτίου 2017 - 08:46
Οι στόχοι που τέθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για απεξάρτηση από τον άνθρακα μέσω της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών όπως είναι οι νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας, στην Κύπρο υλοποιούνται μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία που προχωρεί στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσή της απευθείας στους καταναλωτές

Οι στόχοι που τέθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για απεξάρτηση από τον άνθρακα μέσω της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών όπως είναι οι νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας, στην Κύπρο υλοποιούνται μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία που προχωρεί στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσή της απευθείας στους καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με επιστολή προς την εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd, ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου EOS CY-CSP- Green Energy Project Cyprus, έχει αποδεχτεί τα συμπεράσματα της τεχνολογικής επιβεβαίωσης από τη γερμανική εταιρεία Fichtner. Για πρώτη φορά έχει προχωρήσει στην επιβεβαίωση-πρόκριση ότι ένα τέτοιο έργο δεν χρειάζεται συγκεκριμένη ταρίφα από κυβερνητικό οργανισμό, αφού η βιωσιμότητα του έργου θα στηρίζεται στις διμερείς συμφωνίες τις οποίες η εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd θα συνάψει κατευθείαν με τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με ιδιώτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alfa Mediterranean Enterprises Ltd, Νεόφυτος Ιωάννου Παναρέτης, δήλωσε στον «Φ» ότι στους επόμενους μήνες θα υλοποιηθούν διμερή συμβόλαια, από τα οποία το όφελος θα μετακυλήσει κατευθείαν στους καταναλωτές, ομολογώντας ότι η ζήτηση για φθηνότερη και καθαρή πράσινη ενέργεια είναι μεγάλη.

Τα οφέλη θα είναι τεράστια, είπε, αφού η τεχνολογία μας διαθέτει το πλεονέκτημα να προσαρμόζεται στο προφίλ της κάθε επιχείρησης, έτσι ώστε η εξοικονόμηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να είναι σαφώς φθηνότερη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ. «Η ΑΗΚ λόγω του τρόπου παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, της ευρωπαϊκής ρύθμισης για το εμπόριο των ρύπων καθώς επίσης και του τρόπου λειτουργίας με το υψηλού κόστους εργατικό δυναμικό, δεν θα μπορέσει να συναγωνιστεί την τεχνολογία μας», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι με επιστολή της η εταιρεία είχε ενημερώσει τον Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής της Ευρώπης Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, όπως και τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη. Ο Επίτροπος, με επιστολή του στις 6/2/2017, επιβεβαίωσε τη σημαντικότητα του έργου αυτού και της τεχνολογίας του για τη μετάβαση σε μια χαμηλής εκπομπής αερίων οικονομία της Ευρώπης, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί με τη Συμφωνία των Παρισίων το 2015.

Επίσης, στην ίδια επιστολή σημειώνει ότι είναι πλήρως ενήμερος για τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία αλλά και η Κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να διευκολυνθεί το έργο και να ξεκινήσει η υλοποίησή του το συντομότερο δυνατό και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντάξει το έργο στους δικούς της στόχους για το 2020.

Η Κομισιόν, καθώς επίσης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκτιμώντας τις μεγάλες προσπάθειες τόσο του υπουργείου Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων όσο και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, επιβράβευσαν την κυπριακή τεχνολογία, όχι μόνο με επιδότηση €60,2 εκατομμυρίων αλλά με ατομικό σχέδιο στήριξης, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να μετακυλήσουν όλα τα οφέλη κατευθείαν στους καταναλωτές και όχι με ρυθμισμένη ταρίφα, όπου η ΑΗΚ θα αγόραζε την ηλεκτρική ενέργεια σε ένα ποσό και θα την πουλούσε σε διαφορετικό, απολαμβάνοντας φυσικά και όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της πράξης.

Προωθούνται τρία έργα NER300 αξίας €500.000

Η κλιματική αλλαγή είναι η πρώτη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη και επηρεάζει όλους, αφού οι παραγόμενοι ρύποι μεταφέρονται από τη μια χώρα στην άλλη και εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι προεκτάσεις αυτές είναι τέτοιες που πραγματικά εάν δεν ληφθούν τέτοιες διορθωτικές κινήσεις, κυρίως με την απεξάρτησή μας από τα υγρά και στερεά καύσιμα, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται υπό απειλή.

Με βάση τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εξόφθαλμο ότι ο επηρεασμός ολόκληρου του κυπριακού και ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κόσμου είναι βέβαιος. Ιδιαίτερα ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου δεν έχει πάρει καμία απολύτως προφύλαξη για μετριασμό αυτών των αλλαγών που ξεκάθαρα θα είναι εις βάρος ολόκληρης της οικονομίας του νησιού και το κόστος θα πληρώσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ακόμα χειρότερα και από το κούρεμα των καταθέσεων.

Η νέα ευρωπαϊκή ρύθμιση σε σχέση με την εμπορία των ρύπων θα επηρεάσει πάρα πολύ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, από 15% και άνω από το 2020 και μετά, για να φτάσει ίσως στο 50% το 2030. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων δημιουργεί καινούργιους πονοκεφάλους και αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία μπορεί να υπολογιστεί μετά το 2020 πέραν του 50% του σημερινού κόστους της ενέργειας.

Αυτό σε συνδυασμό με την ελάχιστη επένδυση της ΑΗΚ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χειροτερεύει τα πράγματα κατά πολύ, ιδιαίτερα δε αφού αυτές οι μικρές επενδύσεις έχουν γίνει σε τεχνολογίες με απροσδόκητη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου θα χρειάζεται η συνδρομή της εφεδρικής από συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κομισιόν μέσω του προγράμματος NER300 έχει προωθήσει τρία προγράμματα αξίας πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν τα μέγιστα τόσο την κυπριακή οικονομία όσο και το περιβάλλον.

(Πηγή: "Ο Φιλελεύθερος")