Επί Ξυρού Ακμής η Διαπραγμάτευση για την Αξιολόγηση - Ασφυκτικές Πιέσεις για Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ

Επί Ξυρού Ακμής η Διαπραγμάτευση για την Αξιολόγηση - Ασφυκτικές Πιέσεις για Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ
energia.gr
Σαβ, 18 Μαρτίου 2017 - 10:12
«Στην ουσία τρία θέματα έχουν μείνει ανοικτά που είναι για πολιτική συζήτηση», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων, μετά από την ολοκλήρωση της -έξι και πλέον ωρών- τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι και η ΔΕΗ, καθώς οι θεσμοί επιμένουν σε πώληση μονάδων και συνδέουν αυτό το θέμα με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση στους λιγνίτες

«Στην ουσία τρία θέματα έχουν μείνει ανοικτά που είναι για πολιτική συζήτηση», δήλωσε χθες κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων, μετά από την ολοκλήρωση της -έξι και πλέον ωρών- τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο υπουργείο Οικονομικών. 

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι και η (μείωση του μεριδίου της) ΔΕΗ, καθώς οι θεσμοί επιμένουν σε πώληση μονάδων και συνδέουν αυτό το θέμα με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση στους λιγνίτες. 

Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι «καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε».

Ερωτηθείς για το πακέτο με τα μέτρα-αντίμετρα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ- χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό -λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, έχουν κλείσει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. 

Στο θέμα των ενεργειακών- όπου και εκεί διαπιστώθηκε απόκλιση καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς- κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό το ζήτημα έχει μια ιδιαιτερότητα μετά και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp)

«Η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται κυρίως στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε καθώς αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και ΕΕ. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε μνημόνιο», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.. 

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα και μετά τη δίωρη τηλε-διαπραγμάτευση παρουσία του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, πηγές του ΥΠΕΝ έλεγαν ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ και ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει να περισσότερο χρόνο (σ.σ. ώστε να αξιολογηθούν τα μέτρα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο και όχι τον Ιούνιο). 

Ο αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους», ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση για τα ενεργειακά στην τηλεδιάσκεψη, σημείωσε πως «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα» (σ.σ. την ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup). 

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) «ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε».