Λακκοτρύπης: «Χωρίς Γεώτρηση, Δεν Μπορούν να Επιβεβαιωθούν οι Προσδοκίες των Εταιριών»

Λακκοτρύπης: «Χωρίς Γεώτρηση, Δεν Μπορούν να Επιβεβαιωθούν οι Προσδοκίες των Εταιριών»
energia.gr
Παρ, 17 Μαρτίου 2017 - 15:14
Η κυπριακή κυβέρνηση επιλέγει «να κρατά μικρό καλάθι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σχολιάζοντας εκτιμήσεις των εταιριών ότι στην κυπριακή ΑΟΖ ενδέχεται να υπάρχει υπεργιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, παρόμοιο με το Ζοr της Αιγύπτου. Εάν δεν γίνει γεώτρηση, είπε, δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι προσδοκίες των εταιρειών

Η κυπριακή κυβέρνηση επιλέγει «να κρατά μικρό καλάθι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σχολιάζοντας εκτιμήσεις των εταιριών ότι στην κυπριακή ΑΟΖ ενδέχεται να υπάρχει υπεργιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, παρόμοιο με το Ζοr της Αιγύπτου. Εάν δεν γίνει γεώτρηση, είπε, δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι προσδοκίες των εταιρειών.

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα συμβόλαια αδειοδότησης σε τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε το συμβόλαιο με την Κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για το τεμάχιο «6», το συμβόλαιο με την ΕΝΙ για το τεμάχιο «8» και το συμβόλαιο με την Exxon Mobil-Qatar Petroleum για το τεμάχιο «10».

Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η υπογραφή των συμβολαίων θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Απριλίου. Επιβεβαίωσε δε ότι με την υπογραφή των συμβολαίων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισπράξει από τις αδειοδοτούμενες εταιρίες 103,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στα πλάνα των εταιρειών, ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι εντός του 2017, πέραν της γεώτρησης στο τεμάχιο «11», προγραμματίζονται άλλες δύο γεωτρήσεις από την εταιρεία ΕΝΙ, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί σε ποια τεμάχια θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις και την εξαγγελία της Άγκυρας για πραγματοποίηση ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει με αυτοπεποίθηση και θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, παραμένοντας προσηλωμένη στους στόχους της».