Τρεις χώρες, 878 χιλιόμετρα, ένας αγωγός. Ο Διαδριατικός Αγωγός Trans Adriatic Pipeline, γνωστός ως TAP, διέρχεται αυτό το διάστημα από τη Ροδόπη, οι εργασίες του συνεχίζονται βάση προγράμματος, κι αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί για το νομό μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού. Μαζί με τον αγωγό ...έρχονται και οι αποζημιώσεις για χωράφια - καλλιέργειες - εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν

Τρεις χώρες, 878 χιλιόμετρα, ένας αγωγός. Ο Διαδριατικός Αγωγός Trans Adriatic Pipeline, γνωστός ως TAP, διέρχεται αυτό το διάστημα από τη Ροδόπη, οι εργασίες του συνεχίζονται βάση προγράμματος, κι αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί για το νομό μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού. Μαζί με τον αγωγό ...έρχονται και οι αποζημιώσεις για χωράφια - καλλιέργειες - εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν.

Αυτή τη στιγμή ο TAP βρίσκεται ανάμεσα σε Κόσμιο και Μεγάλο Δουκάτο - στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής - Ξυλαγανής, και το προσεχές διάστημα αναμένεται να περάσει κι από τις ράγες του τρένου, κατόπιν σχετικής αδειοδότησης. Ο «Χ» βρέθηκε σε αυτό το σημείο, αλλά και στο αντίστοιχο σημείο μεταξύ Κοσμίου και Ισάλου, όπου οι εργασίες είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Σαφώς, σε κάθε σημείο οι εργασίες έχουν «ωριμάσει» μέχρι ένα βαθμό, κι όσο απομακρυνόμαστε από τη Ροδόπη και περνάμε στον Έβρο ο αγωγός παίρνει σιγά-σιγά «σάρκα και οστά».
Οι εργασίες κινούνται βάσει προγράμματος και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διέλευση από τη Ροδόπη, αλλά και η αποκατάσταση, καθώς ένα μεγάλο έργο δεν πρέπει να αφήνει  ...μεγάλες ζημιές.

Ο TAP με μια ματιά

Ο Διαδριατικός Αγωγός είναι ένα έργο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή τη Κασπίας στην Ευρώπη. Θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας όπου θα συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Έρχονται οι αποζημιώσεις

Η διέλευση του αγωγού, είχε ως αρχική προϋπόθεση τις απαλλοτριώσεις γης, για τις οποίες οι κάτοχοι αποζημιώνονται. Πρόκειται για μια δικαστική διαδικασία. Όσοι δεν διαφωνούν, αποπληρώνονται άμεσα σύμφωνα με τις τιμές αποζημίωσης, ενώ όσοι διαφωνούν αναμένουν πρώτα το δικαστικό πόρισμα της διαμάχης.

Οι τιμές για την αποζημίωση των θιγόμενων είχαν ήδη καθοριστεί προ καιρού, με τους ανθρώπους της κοινοπραξίας να επικοινωνούν με χρήστες και ιδιοκτήτες γης στη Ροδόπη και να τους καταθέτουν την πρόταση αποζημίωσης. Από 1.000 έως 40.000 ευρώ το στρέμμα διαμορφώνονται οι τιμές της γης με βάση τις οποίες θα αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες στη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ ενώ για την απώλεια αγροτικού εισοδήματος από καλλιέργειες η Κοινοπραξία θα καταβάλει στους καλλιεργητές αποζημιώσεις ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής, τιμές παραγωγού), τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται, τη στρεμματική απόδοση, τις επιδοτήσεις αλλά και το είδος του περιορισμού που επιβάλλεται λόγω της διέλευσης του αγωγού.

(xronos.gr)