Στο Υπουργικό Συμβούλιο τα Συμβόλαια για τον Γ΄Γύρο Αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο τα Συμβόλαια για τον Γ΄Γύρο Αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ
energia.gr
Παρ, 17 Μαρτίου 2017 - 09:08
Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάζει σήμερα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τις βασικές προβλέψεις των τριών συμφωνιών, στις οποίες κατέληξε η ομάδα διαπραγμάτευσης με τις κοινοπραξίες ExxonMobil-Qatar Petroleum, ENI και ENI-Total για τα τεμάχια «10», «8» και «6» αντίστοιχα της κυπριακής ΑΟΖ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάζει σήμερα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τις βασικές προβλέψεις των τριών συμφωνιών, στις οποίες κατέληξε η ομάδα διαπραγμάτευσης με τις κοινοπραξίες ExxonMobil-Qatar Petroleum, ENI και ENI-Total για τα τεμάχια «10», «8» και «6» αντίστοιχα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ήδη έχουν οριστικά συμφωνηθεί και οι ημερομηνίες υπογραφής των τριών συμβολαίων, που τοποθετούνται στην πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου μήνα.

Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί ότι η τελετή υπογραφής με την κοινοπραξία των ExxonMobil-Qatar Petroleum για το τεμάχιο «10», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Απριλίου.

Η τελετή υπογραφής του συμβολαίου για το τεμάχιο «8» με την ENI και το τεμάχιο «6» με την κοινοπραξία ENI-Total, πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη, 6 Απριλίου.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι από πλευράς της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum, σε ένδειξη τόσο της σημασίας που αποδίδουν οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί στην Κύπρο, όσο και της σοβαρότητας που αποδίδουν στη σύμβαση που υπογράφουν για το τεμάχιο «10», στέλνουν στην Κύπρο για την τελετή σημαντικά τους στελέχη.

Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού ενημερωθεί από τον υπουργό Ενέργειας για τις πρόνοιες των συμφωνιών, τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν για έρευνες και γεωτρήσεις, για τον καταμερισμό των υδρογονανθράκων σε περίπτωση εξεύρεσης κοιτασμάτων, το μπόνους που προσφέρεται προς το κρατικό ταμείο για κάθε συμβόλαιο κ.τ.λ, αναμένεται να λάβει εξουσιοδότηση για την υπογραφή των συμβολαίων.

Όπως ήδη έγινε γνωστό, τα συνολικά έσοδα του κράτους που θα εισπραχθούν εντός Απριλίου από τις υπογραφές των τριών συμβολαίων, ανέρχονται σε 103,5 εκατ. ευρώ.