Πρόσω ολοταχώς για κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Άκκουγιου στη Μερσίνα της Τουρκίας, η ρωσική εταιρεία Rosatom. Τουρκική εταιρεία φαίνεται πως θα αναλάβει τη διαχείριση του εργοστασίου, με τον Πρόεδρο των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη να εκφράζει τις ανησυχίες τουενώπιον της αντιπροσωπείας

Πρόσω ολοταχώς για κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Άκκουγιου στη Μερσίνα της Τουρκίας, η ρωσική εταιρεία Rosatom. Τουρκική εταιρεία φαίνεται πως θα αναλάβει τη διαχείριση του εργοστασίου, με τον Πρόεδρο των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη να εκφράζει τις ανησυχίες τουενώπιον της αντιπροσωπείας.

 

Έτοιμη για κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, μετά από σχετικές άδειες από την τουρκική κυβέρνηση, είναι η Rosatom, της οποίας αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

 

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα, υπήρξε πλήρης διαφωνία θέσεων του ιδίου με την εταιρεία.

 

"Προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες μας, αλλά με τα στοιχεία που μας έδωσαν μας έκαναν να είμαστε πιο ανήσυχοι", είπε χαρακτηριστικά.

 

Η αντιπροσωπεία της ρωσικής εταιρείας, ανέφερε πως το εργοστάσιο θα διαχειρίζεται τουρκική εταιρεία, θυγατρική της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom.

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των «πρασίνων», πρόκειται για εταιρεία εγγεγραμμένη στην Τουρκία, η οποία και θα υπόκειται στη νομοθεσία της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, θα υπόκειται σε τουρκικό το νομικό δίκαιο, υπογράμμισε. Ο ίδιος είπε πως στην εταιρεία θα μπορούν να αποκτήσουν μετοχές μέχρι και 45%.

 

Φαίνεται, μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον για το έργο αυτό, προσελκύει και αραβικές χώρες.

Το 2023 η λειτουργία του εργοστασίου

 

Ερωτηθείς για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία, ο κ. Περδίκης είπε πως αναμένουν να πάρουν σχετικές άδειες για την κατασκευή του εργοστασίου από την τουρκική κυβέρνηση.

 

Εκτιμάται ότι η πρώτη φάση θα λάβει χώρα το 2023 - χρονιά κατά την οποία θα λειτουργήσει μέρος του εργοστασίου.

 

Σημειώνεται ότι την πενταμελή αντιπροσωπεία συνόδευε ο Ρώσος Πρέσβης Στάνισλαβ Οσάτσι.

(www.sigmalive.com)