ΕΛΕΤΑΕΝ: «Θλίψη» και «Απογοήτευση» για τη Μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Χώρας

ΕΛΕΤΑΕΝ: «Θλίψη» και «Απογοήτευση» για τη Μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Χώρας
energia.gr
Τρι, 14 Μαρτίου 2017 - 12:13
Με τις λέξεις «θλίψη» και «απογοήτευση» υποδέχθηκε η ΕΛΕΤΑΕΝ τη μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας που αποκάλυψε η Greenpeace. Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, «ο σχεδιασμός εδράζεται στο γνωστό ‘’εκσυγχρονιστικό’’ δόγμα ‘’Έτσι τα βρήκαμε παιδάκι μου’’»

Με τις λέξεις «θλίψη» και «απογοήτευση» υποδέχθηκε η ΕΛΕΤΑΕΝ τη μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας που αποκάλυψε η Greenpeace. Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, «ο σχεδιασμός εδράζεται στο γνωστό ‘’εκσυγχρονιστικό’’ δόγμα ‘’Έτσι τα βρήκαμε παιδάκι μου’’».

Ειδικότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει ότι η μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζεται σε «ιδεοληψίες» καθώς εμμένει στο λιγνίτη και υποτιμά τις ΑΠΕ.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ τη μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο « Άνθρακες ο θησαυρός!»:

«Με απογοήτευση και θλίψη διαβάσαμε στον τύπο την μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας που αποκάλυψε η Greenpeace.

Ένας σχεδιασμός ο οποίος εδράζεται στο γνωστό «εκσυγχρονιστικό» δόγμα « Έτσι τα βρήκαμε παιδάκι μου».

Είναι ακατανόητο πώς μπορεί κάποιος να αγνοεί συστηματικά τα επιστημονικά δεδομένα και να εμμένει σε λύσεις που είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Ο λιγνίτης στήριξε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει γιατί οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, για την οικονομία το άμεσο περιβάλλον και το κλίμα. Και το «δυστυχώς» αναφέρεται στο γεγονός ότι αποτελεί μια εγχώρια πηγή ενέργειας. Αυτό θα ήταν πολλαπλά καταστροφικό αν δεν υπήρχε εναλλακτική εγχώρια πηγή ενέργειας.

Και υπάρχει. Όχι μία αλλά πολλές: Αιολική, Ηλιακή, Υδροδυναμική, Γεωθερμική, Βιομάζα. Η πατρίδα μας τις έχει όλες και σε βαθμό ικανό να της καλύψουν και το 100% των αναγκών της, αρκεί να υπάρχει λογικός και επιστημονικά τεκμηριωμένος μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός.

Λυπούμαστε που θα το πούμε αλλά μόνο με οδηγό ιδεοληψίες μπορεί κανείς να εμμένει το έτος 2017 στο λιγνίτη και να υποτιμά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μπορεί βέβαια η απόφαση του αυτή να ικανοποιεί συγκεκριμένες ομάδες, αλλά το ζητούμενο από ένα Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό είναι να ικανοποιεί τις επερχόμενες γενιές. Εκεί είμαστε σίγουροι πως θα αποτύχει οικτρά.

Πιστεύουμε πως εντός του κόμματος και της κυβέρνησης υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι, που είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να ακούσουν.

Σε αυτούς απευθυνόμαστε και θέτουμε την Ένωσή μας στη διάθεση τους για το καλό της χώρας και των επερχόμενων γενιών».