Ο κίνδυνος για δασικές περιοχές στις μεσογειακές χώρες θα αυξηθεί ραγδαία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, η οποία προειδοποιεί παράλληλα ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι ανεπαρκή

Ο κίνδυνος για δασικές περιοχές στις μεσογειακές χώρες θα αυξηθεί ραγδαία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, η οποία προειδοποιεί παράλληλα ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι ανεπαρκή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της EurActiv Ισπανίας, από την έρευνα προκύπτει, όπως δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου, Μάρκο Τούρκο, ότι «στατιστικά υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των πυρκαγιών και των ξηρασιών που σημειώθηκαν το ίδιο καλοκαίρι σε πολλές περιοχές».

«Επιπλέον, η σχέση μεταξύ ξηρασίας και πυρκαγιάς είναι μεγαλύτερη στις πιο βόρειες περιοχές» της Μεσογείου, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι κλιματικές συνθήκες παίζουν μάλλον μικρό ρόλο με εξαίρεση κάποιες περιοχές.

Αυτό σημαίνει ότι η ξηρασία είναι πιο σημαντικός παράγοντας και παίζει σημαντικότερο ρόλο στις πιο υγρές και παραγωγικές βόρειες περιοχές απ' ό,τι στις πιο ξηρές νότιες. Αυτό συμβαίνει διότι η βλάστηση στο Νότο έχει προσαρμοστεί στο λιγότερο διαθέσιμο νερό, σύμφωνα με την έρευνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τις επόμενες δεκαετίες οι βόρειες περιοχές της Μεσογείου θα πληγούν από τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι μέθοδοι αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών ενδέχεται να αποδειχθούν ξεπερασμένες και ανεπαρκείς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.