Κομισιόν: Πρόστιμο €155 Εκατ. για Καρτέλ στην Αγορά Κλιματιστικών Αυτοκινήτου σε 6 Κατασκευαστές

Κομισιόν: Πρόστιμο €155 Εκατ. για Καρτέλ στην Αγορά Κλιματιστικών Αυτοκινήτου σε 6 Κατασκευαστές
energia.gr
Τετ, 8 Μαρτίου 2017 - 17:22
Πρόστιμο € 155 εκατομμυρίων ευρώ, για συμμετοχή και σύσταση σε σειρά τεσσάρων καρτέλ (αθέμιτων συμπράξεων) στην αγορά ψυκτικών και κλιματιστικών αυτοκινήτων, επέβαλε σήμερα η Κομισιόν στις εταιρίες Behr, Calson, Denso, Panasonic, Sanden και Valeo και ανακοίνωσε η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος Margrethe Vestager

Πρόστιμο € 155 εκατομμυρίων ευρώ, για συμμετοχή και σύσταση σε σειρά τεσσάρων καρτέλ (αθέμιτων συμπράξεων) στην αγορά ψυκτικών και κλιματιστικών αυτοκινήτων, επέβαλε σήμερα η Κομισιόν στις εταιρίες Behr, Calson, Denso, Panasonic, Sanden και Valeo και ανακοίνωσε η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος Margrethe Vestager.

Και οι έξι προμηθευτές αναγνώρισε τη συμμετοχή τους στο καρτέλ και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση. Στην Denso δεν επιβλήθηκε πρόστιμο για τρία από τα καρτέλ, καθώς αποκάλυψε την ύπαρξη τους στην Κομισιόν. Στην Panasonic δεν επιβλήθηκε πρόστιμο για ένα από τα καρτέλ, καθώς και αυτή με τη σειρά της αποκάλυψε την ύπαρξη του στην Κομισιόν.

Οι έξι προμηθευτές εξαρτημάτων αυτοκινήτων παρείχαν συντονισμένες τιμές στην αγορά, και αντάλλαζαν ευαίσθητες πληροφορίες, για την παροχή των στοιχείων ελέγχου του κλιματιστικού αλλά και για τα εξαρτήματα ψύξης του κινητήρα σε ορισμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον ΕΟΧ. Ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε σε κοινές συνεδριάσεις, ιδίως μέσω τριμερών συναντήσεων στην Ευρώπη σε ένα από τα καρτέλ, αλλά και μέσω άλλων αθέμιτων επαφών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία μέσω διμερών συναντήσεων, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.

Κατά τον καθορισμό του ύψους των προστίμων, η Κομισιόν έλαβε υπόψη, ιδίως, η αξία των πωλήσεων τη σοβαρότητα της παράβασης, τη γεωγραφική της έκταση και τη διάρκεια της.

Βάσει της οδηγίας του 2006 περί επιείκειας η Denso έλαβε πλήρη ασυλία για την αποκάλυψη σε τρία από τα καρτέλ (αποφεύγοντας έτσι ένα συνολικό πρόστιμο ύψους περίπου € 287 εκατομμύριων). Η Panasonic έλαβε πλήρη ασυλία για την αποκάλυψη ενός από τα καρτέλ (αποφεύγοντας έτσι ένα συνολικό πρόστιμο ύψους περίπου € 200 εκατομμυρίων). Οι δε Behr, Calsonic, Denso, Sanden και Valeo επωφεληθηκαν από μειώσεις των προστίμων τους για τη συνεργασία τους με την έρευνα της Κομισιόν. Οι μειώσεις αντανακλούν την χρονική στιγμή της συνεργασίας τους και το βαθμό στον οποίο τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισαν βοήθησαν την Κομισιόν να αποδείξει την ύπαρξη των καρτέλ στα οποία συμμετείχαν.