Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σχεδόν 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Κίνα, εξαιτίας του μολυσμένου αέρα. Για το λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η αντικατάσταση όλων των ταξί που κυκλοφορούν στο Πεκίνο με νέα ηλεκτρικής τεχνολογίας.

Σήμερα στους δρόμους του Πεκίνο κυκλοφορούν συνολικά 70.000 ταξί, ενώ εκτιμάται ότι η αντικατάσταση ενός τόσο μεγάλου στόλου θα κοστίσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα όμως θα πρέπει να αναπτυχθεί και ένα μεγάλο δίκτυο φόρτισης εντός της κινεζικής μεγαλούπολης για την εξυπηρέτηση των ηλεκτροκίνητων ταξί.

Οι διαθέσιμοι σταθμοί φόρτισης είναι ανεπαρκείς, καθώς τα μόλις 200 ηλεκτροκίνητα ταξί που κυκλοφόρησαν στο Πεκίνο το 2014 έπρεπε να περιμένουν μέχρι και έξι ώρες για να μπουν στην πρίζα.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει αποκλειστικά τη χρήση ηλεκτροκινήτων ταξί. Ας ελπίσουμε πάντως ότι δε θα δημιουργηθεί «βραχυκύκλωμα» από τους εμπλεκόμενους φορείς…