Η Toshiba Εξετάζει την Πώληση της Μονάδας Έξυπνων Μετρητών Landis+Gyr Έναντι 2 Δις Δολαρίων

Η Toshiba Εξετάζει την Πώληση της Μονάδας Έξυπνων Μετρητών Landis+Gyr Έναντι 2 Δις Δολαρίων
energia.gr
Παρ, 3 Μαρτίου 2017 - 11:01
Η Toshiba εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής της εταιρίας έξυπνων μετρητών Landis+Gyr, στην προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαιο έπειτα από τη μεγάλη απομείωση στην αμερικανική πυρηνική μονάδα

Η Toshiba εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής της εταιρίας έξυπνων μετρητών Landis+Gyr, στην προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαιο έπειτα από τη μεγάλη απομείωση στην αμερικανική πυρηνική μονάδα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters και οι οποίες γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο όμιλος έχει προσλάβει την UBS για να εξερευνήσει την πιθανή πώληση ή μια αρχική δημόσια προσφορά για την εταιρία με έδρα στην Ελβετία, κίνηση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και μετά το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Toshiba αναμένει προτάσεις από εταιρίες περιλαμβανομένων των CVC, Cinven, Advent, KKR, Blackstone, Onex and Clayton και Dubilier & Rice.

Η Toshiba γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της ότι «μελετάμε όλες τις επιλογές, για να ισχυροποιήσουμε την κερδοφορία και την κεφαλαιακή βάση, αλλά δεν έχει παρθεί ακόμη καμία απόφαση από άποψη πώλησης μεριδίου ή IPO μιας μεμονωμένης επιχείρησης». Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει, προσθέτει το πρακτορείο.

Στον τομέα έξυπνων μετρητών υπάρχει ένα κύμα δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων, με τρεις μεγάλους κατασκευαστές ήδη να είναι προς πώληση μόνο στη Γερμανία. Αυτό υπερτονίζει τη σημασία τους καθώς η βιομηχανία ενέργειας μετατοπίζεται στην ψηφιοποίηση και εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από την live κατανάλωση δεδομένων.

Η Landis+Gyr, της οποίας η Toshiba κατέχει το 60%, απασχολεί πάνω από 5.700 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες.

H Toshiba αγόρασε τη μονάδα το 2011 για 2,3 δισ. δολάρια, από κοινού με την κρατική Innovation Network Corporation of Japan που κατέχει το 40%. Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να δώσει στην εταιρία αξία 10 με 11 φορές όσο τα ετήσια EBITDA.

Η Landis+Gyr ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% σε 1,64 δισ. το οικονομικό έτος που λήγει αυτό το μήνα, προσθέτοντας πως έχει μείνει «ανεπηρέαστη από τα προβλήματα της Toshiba».