Το Μαυροβούνιο και η Αλβανία έλαβαν από κοινού χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από το Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια (Western Balkan Investment Framework -WBIF) για το σχεδιασμό του πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Ιονίου-Αδριατικής (Ionian-Adriatic Pipeline - IAP), ο οποίος θα διασχίζει τις δύο χώρες. Την έγκριση της χρηματοδότησης ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου

Το Μαυροβούνιο και η Αλβανία έλαβαν από κοινού χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από το Επενδυτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια ( Western Balkan Investment Framework - WBIF) για το σχεδιασμό του πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Ιονίου-Αδριατικής (Ionian-Adriatic Pipeline - IAP), ο οποίος θα διασχίζει τις δύο χώρες. Την έγκριση της χρηματοδότησης ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Το WBIF υποστηρίζει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την ένταξή τους στην ΕΕ μέσω οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της ΕΕ, διεθνών οικονομικών οργανισμών, διμερών δωρητών και των κυβερνήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά τη συνάντηση της Μονάδας Διαχείρισης Έργων, που αποτελείται από εκπροσώπους Υπουργείων και τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ο Μαυροβούνιος Υπουργός Οικονομικών, Dragica Sekulić, δήλωσε στις 22 Φεβρουαρίου, ότι η υλοποίηση του πρότζεκτ του ΙΑΡ θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Σε μία προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Κομισιόν επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές εισαγωγές και να αυξήσει την ασφάλεια προμηθειών. Βασικός στόχος αποτελεί η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας, όπου κεντρική σημασία έχει ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, και στο πλαίσιο του οποίου ο ΙΑΡ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Στο εξής, εκπρόσωποι της Γραμματείας του Energy Community θα συμμετέχουν στις εργασίες της Μονάδας Διαχείρισης Έργων, ώστε ο ΙΑΡ να μπορέσει να διασφαλίσει με ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα την συμπερίληψή του στα έργα προτεραιότητας της ΕΕ στην περιοχή, ώστε να έχει πιο εύκολες συνθήκες χρηματοδότηση, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Η συνάντηση της Μονάδας Διαχείρισης Έργων έλαβε χώρα την παραμονή της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Νοτίου Διαδρόμου, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στις 23 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμοδίου για θέματα Ενεργειακής Ένωσης, Maroš Šefčovič.