Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές άνθρακα από τη Νότια Κορέα, από την Κυριακή και για το υπόλοιπο του έτους. Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, πρόκειται για μια κίνηση που εντείνει τις απαγορεύσεις που θέσπισε το Πεκίνο πέρυσι και έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρόσφατες ενέργειες της Πιονγιάνγκ δοκιμάζουν τη σχέση των δύο συμμάχων
Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές άνθρακα από τη Νότια Κορέα, από την Κυριακή και για το υπόλοιπο του έτους. Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, πρόκειται για μια κίνηση που εντείνει τις απαγορεύσεις που θέσπισε το Πεκίνο πέρυσι και έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρόσφατες ενέργειες της Πιονγιάνγκ δοκιμάζουν τη σχέση των δύο συμμάχων.

Η προσωρινή απαγόρευση, η οποία σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου θα κρατήσει μέχρι το τέλος του 2017, έρχεται αφότου η Νότια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στην Ιαπωνική Θάλασσα αυτό τον μήνα, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις.

Το «πάγωμα» που εφαρμόζεται από χθες περιλαμβάνει και όλες τις εισερχόμενες αποστολές άνθρακα από τη Νότια Κορέα, για τις οποίες οι εισαγωγείς είχαν κάνει αίτηση αλλά δεν είχαν λάβει ακόμη επίσημη έγκριση, τόνισε το Υπουργείο.

Πέρυσι, η Κίνα εισήγαγε 22,4 εκατ. μετρικούς τόνους νοτιοκορεάτικου ανθρακίτη, μια υψηλής ποιότητας ποικιλία του καυσίμου. Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε άλμα 13% σε σχέση με το 2015. Η εφημερίδα επισημαίνει πως η Κίνα εισάγει ανθρακίτη και από τη Ρωσία, την Αυστραλία και το Βιετνάμ.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο άνθρακας αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των εξαγωγών της Νότιας Κορέας.