ΔΕΗ: Εξαιρετικά Θετική Εξέλιξη η Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων

ΔΕΗ: Εξαιρετικά Θετική Εξέλιξη η Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων
energia.gr
Παρ, 17 Φεβρουαρίου 2017 - 08:04
Ως εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας χαρακτηρίζει η ΔΕΗ τις τροπολογίες για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (CO2) που εγκρίθηκαν παό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ως εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας χαρακτηρίζει η ΔΕΗ τις τροπολογίες για την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (CO2) που εγκρίθηκαν παό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη με ψήφους 374 έναντι 299, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ότι στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού (άρθρο 10δ της υπό έκδοση Οδηγίας) θα ενταχθούν οι χώρες των οποίων το ΑΕΠ μέχρι το 2015 ήταν κάτω του 60% του μέσου κοινοτικού όρου. Έτσι, στις χώρες αυτές συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα, σε αντίθεση με την άστοχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23-24 Οκτωβρίου του 2014, που είχε θέσει ως έτος αναφοράς το 2013, οπότε η χώρα μας ήταν εκτός του Ταμείου. 

Παράλληλα, στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου προβλέφθηκε ειδική διάταξη για την ένταξη της Ελλάδας και στο Μηχανισμό Μεταβατικής Δωρεάν Κατανομής Δικαιωμάτων (CO2), άρθρο 10γ. 

Όπως εκτιμά η ΔΕΗ, με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για τη χώρα μας να έχει πρόσβαση σε σημαντικά κονδύλια, πλέον του 1 δισ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος. 

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, σταθμό στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τη ΔΕΗ από το Μάιο του 2015, και με την οποία συντάχθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές και σημαντικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Eurelecric, τονίζει η ΔΕΗ.

Αυτό που απομένει τώρα ελιναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση, που επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, θα έχει ως καθοριστικής σημασίας εφόδιο την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Μέχρι την ολοκλήρωση της επιτυχίας, η ΔΕΗ υποογραμμίζει ότι θα στηρίζει τις προσπάθειες με όλα τα διαθέσιμα μέσα.