ΡΑΕ: Οι Αποφάσεις για τη Χρέωση Προμηθευτή - Πλαφόν 15 Ευρώ/MWh Αναδρομικά από τον Οκτώβριο

ΡΑΕ: Οι Αποφάσεις για τη Χρέωση Προμηθευτή - Πλαφόν 15 Ευρώ/MWh Αναδρομικά από τον Οκτώβριο
του Γιώργου Κωστούλα
Παρ, 17 Φεβρουαρίου 2017 - 08:01
Tην επιβολή αναδρομικά από τον περασμένο Οκτώβριο ανώτατης ωριαίας τιμής 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χρέωση προμηθευτή, αποφάσισε η ΡΑΕ σε μία προσπάθεια να βρεθεί διέξοδο σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους προμηθευτές -ΔΕΗ και ιδιώτες- και ταυτόχρονα να μην υπονομευθεί η βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ
Tην επιβολή  ανώτατης ωριαίας τιμής 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χρέωση προμηθευτή, αποφάσισε η ΡΑΕ σε μία προσπάθεια να βρεθεί διέξοδο σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους προμηθευτές -ΔΕΗ και ιδιώτες- και ταυτόχρονα να μην υπονομευθεί η βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Με το «πλαφόν» των 15 ευρώ εκτιμάται ότι η μέση μοναδιαία χρέωση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 6-7 ευρώ/μεγαβατώρα, όπως έκαναν λόγο οι αρχικές εκτιμήσεις πριν την εφαρμογή του μέτρου, με βάση σχετική μελέτη του ΑΠΘ. 

Το όριο που ίσχυε πριν ήταν 40 ευρώ. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του συστήματος και θα αναθεωρηθεί τον Ιούνιο.

Η ΡΑΕ απέρριψε ορισμένες από τις προτάσεις του ΛΑΓΗΕ, καθώς τελικώς, όπως άλλωστε αναμενόταν, δεν επιβλήθηκε ένα κατώφλι στην τιμή αλλά και «πλαφόν» μέσης μοναδιαίας χρέωσης.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τον υπολογισμό ή μη των εφεδρειών για τη χρέωση προμηθευτή, αποφασίσθηκε ότι θα συνεχίζονται να λαμβάνονται υπόψη, εν αναμονή και σχετικής μελέτης του ΑΔΜΗΕ, οπότε και θα επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με την απόφαση της η ΡΑΕ εξασφαλίζει από τη μία πλευρά ότι οι χρεώσεις των προμηθευτών δεν θα σημειώνουν έντονες μεταβολές και δεν θα διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο που θα καθιστά αναπόφευκτη τη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές, ενώ από την άλλη δεν τίθεται σε κίνδυνο η μείωση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, που σε ένα χρόνο περίπου εκτιμάται ότι θα έχει μηδενιστεί, ανοίγοντας το δρόμο και για μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.