Σλοβενία: Διεκόπη η Λειτουργία του Πυρηνικού Σταθμού του Κρσκο, Λόγω Προβλήματος στην Τροφοδοσία Νερού

Σλοβενία: Διεκόπη η Λειτουργία του Πυρηνικού Σταθμού του Κρσκο, Λόγω Προβλήματος στην Τροφοδοσία Νερού
energia.gr
Πεμ, 16 Φεβρουαρίου 2017 - 15:18
Ο σλοβενο-κροατικός πυρηνικός σταθμός του Κρσκό στη Σλοβενία διέκοψε αυτομάτως τη λειτουργία του εξαιτίας προβλήματος στην τροφοδοσία των συστημάτων του με νερό, ανακοίνωσε η διεύθυνση της μονάδας που απέκλεισε οποιονδήποτε κίνδυνο για το περιβάλλον

Ο σλοβενο-κροατικός πυρηνικός σταθμός του Κρσκό στη Σλοβενία διέκοψε αυτομάτως τη λειτουργία του εξαιτίας προβλήματος στην τροφοδοσία των συστημάτων του με νερό, ανακοίνωσε η διεύθυνση της μονάδας που απέκλεισε οποιονδήποτε κίνδυνο για το περιβάλλον.

«Η διαδικασία διακοπής λειτουργίας ενεργοποιήθηκε εξαιτίας ανωμαλιών σε βάνα που ρυθμίζει το σύστημα τροφοδοσίας σε νερό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεύθυνσης του πυρηνικού σταθμού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το περιστατικό συμβαίνει τρεις μήνες μετά την προγραμματισμένη διακοπή της λειτουργίας το σταθμού για εργασίες συντήρησης.

Κατασκευασμένος την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και σε λειτουργία από το 1983 ο αντιδραστήρας του Κρσκο, τύπου Westinghouse, ισχύος 700 megawatts, βρίσκεται στη Σλοβενία, κοντά στα σύνορα με την Κροατία, και τελεί υπό κοινή σλοβενο-κροατική διοίκηση έπειτα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η Λιουμπλιάνα και το Ζάγκρεμπ επέκτειναν το 2015 για δεκαπέντε χρόνια τη διάρκεια εκμετάλλευσης της μονάδας, η οποία αρχικά επρόκειτο να τερματισθεί το 2023.

Το 2008, ο εντοπισμός διαρροής υγρού του συστήματος ψύξης είχε προκαλέσει ευρωπαϊκό συναγερμό, για πρώτη φορά από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Greenpeace, ζητούν τη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Ζάγκρεμπ, εξαιτίας της ηλικίας του και των σεισμικών κινδύνων στην περιοχή.

Ο σταθμός παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Σλοβενία και το 15% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στην Κροατία.

(www.kathimerini.gr)