Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει ποσό ύψους 400 εκατ. δολαρίων, με στόχο να ενθαρρύνει τους αγρότες της Βραζιλίας να σταματήσουν την καταστροφή των τροπικών δασών, δημιουργώντας ένα Ταμείο που θα στηρίζεται και από εταιρείες-κολοσσούς του κλάδου τροφίμων, όπως οι Unilever και Nestle

Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει ποσό ύψους 400 εκατ. δολαρίων, με στόχο να ενθαρρύνει τους αγρότες της Βραζιλίας να σταματήσουν την καταστροφή των τροπικών δασών, δημιουργώντας ένα Ταμείο που θα στηρίζεται και εταιρείες-κολοσσούς του κλάδου τροφίμων, όπως τις Unilever και Nestle.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, το σχέδιο αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση της γεωργίας μικρής κλίμακας, η οποία είναι μία από τις κυριότερες «πηγές» της αποψίλωσης των τροπικών δασών στη Βραζιλία και σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περίπου 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους κόπηκαν, μεταξύ 2000 και 2012, αφανίζοντας έναν από τους φυσικούς μηχανισμούς του πλανήτη για την απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από την κοινή μας ικανότητα, τόσο για την προστασία όσο και την αποκατάσταση των δασών σε κλίμακα άνευ προηγουμένου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ.

Το Ταμείο αναμένεται να βοηθήσει τις χώρες του Αμαζονίου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους βάσει της Συνθήκης του Παρισιού για το κλίμα, της συμφωνίας-ορόσημο του ΟΗΕ που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Επικροτούμε τη σύσταση του Ταμείου, καθώς πιστεύουμε σθεναρά στη συνεργασία κυβερνήσεων και εταιρειών για την προστασία του περιβάλλοντος, και ταυτόχρονα τη σίτιση του κόσμου», δήλωσε ο Έβερτον Λουσέρο, υφυπουργός της Βραζιλίας για την Κλιματική Αλλαγή.

Το Ταμείο θα ξεκινήσει με τη χορήγηση 100 εκατ. δολαρίων από τη νορβηγική κυβέρνηση. Στόχος είναι να ενισχυθεί και από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να φτάσει τα 400 εκατ. δολάρια μέχρι το 2020.

Η Unilever έχει υποσχεθεί 25 εκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο πέντε ετών, με τις εταιρείες Carrefour, Marks & Spencer, Mars και Nestlé να έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους.