Σε Υψηλά Δεκαετίας Ανεβαίνουν οι Τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη

Σε Υψηλά Δεκαετίας Ανεβαίνουν οι Τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη
energia.gr
Τρι, 17 Ιανουαρίου 2017 - 08:44
Στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας έχουν σκαρφαλώσει οι -χονδρικές- τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ισχυρή ζήτηση που προκλήθηκε από το δριμύ ψύχος σε πολλές χώρες συνέπεσε χρονικά με την προγραμματισμένη και μη παύση λειτουργίας αρκετών μονάδων παραγωγής Η/Ε

Στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας έχουν σκαρφαλώσει οι -χονδρικές- τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ισχυρή ζήτηση που προκλήθηκε από το δριμύ ψύχος σε πολλές χώρες συνέπεσε χρονικά με την προγραμματισμένη και μη παύση λειτουργίας αρκετών μονάδων παραγωγής Η/Ε.

Σε Γερμανία και Βέλγιο οι τιμές -παράδοσης Η/Ε την επόμενη ημέρα- ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ και στη Γαλλία ενισχύθηκαν σε υψηλό έξι εβδομάδων.

Ειδικότερα. στη Γερμανία η τιμή έφτασε τα 90,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη τιμή από το Νοέμβριο του 2008, ενώ στο Βέλγιο έφτασε τα 110 ευρώ/μεγαβατώρα, υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008.

Στη Γαλλία, ο συνδυασμός της χαμηλής διαθεσιμότητας σε νερά μετά τον πιο ξηρό Δεκέμβριο από το 1959 με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας αρκετών πυρηνικών μονάδων της EDF, προκαλεί ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη προβλέπεται ότι αυτή την εβδομάδα θα υποχωρήσουν μέχρι και τέσσερις βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας τριακονταετίας.