Προς αναβολή κινείται η λήψη των οριστικών αποφάσεων από την αναβληθείσα για σήμερα από την περασμένη Πέμπτη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σχετικά με τη διαδικασία πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και ειδικότερα την εισφορά του 51% στην Εταιρεία Συμμετοχών. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τις τράπεζες
Προς αναβολή κινείται η λήψη των οριστικών αποφάσεων από την αναβληθείσα για σήμερα από την περασμένη Πέμπτη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σχετικά με τη διαδικασία πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και ειδικότερα την εισφορά του 51% στην Εταιρεία Συμμετοχών. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τις τράπεζες.

Σήμερα το πρωί θα γίνει νέα σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών να προχωρήσει ομαλά, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο του «ναυαγίου» στην ούτως ή άλλως περίπλοκη διαδικασία απόσχισης. Εναλλακτικά, υπενθυμίζεται, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Καθώς όλες αυτές οι διαδικασίες χρειάζονται χρόνο και όπως αποδείχθηκε κανείς, κυρίως από την κυβερνητική πλευρά, δεν είχε προβλέψει τη σφοδρή αντίδραση των τραπεζών, η αναβολή της λήψης αποφάσεων και στη σημερινή γενική συνέλευση είναι μονόδρομος.

Όπως όλα δείχνουν, θα οριστεί νέα ημερομηνία για τη σύγκλιση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, όπου και δοθεί η τελική έγκριση στη διαδικασία για το 51%του ΑΔΜΗΕ.

Η  εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης», προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά μέρους του δανεισμού της ΔΕΗ στο «όχημα ειδικού σκοπού» (SPV) που θα αποκτήσει τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ, καθώς και την ταχύτερη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ (ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα), ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της Επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται, τέλος ότι χθες η ΔΕΗ δημοσιοποίησε την επιστολή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σχετικά με το θέμα του ΑΔΜΗΕ, που οδήγησε ουσιαστικά στην αναβολή της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ την περασμένη Πέμπτη για σήμερα Τρίτη.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η επιλεγείσα διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ επηρεάζει έντονα την οικονομική θέση της ΔΕΗ καθόσον συνεπάγεται τη διάθεση ενός σημαντικότατου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ, ήτοι της συμμετοχής της στην ΑΔΜΗΕ, άνευ ανταλλάγματος για το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσεως αυτής».