Ο ΟΠΕΚ πιθανότατα δεν θα παρατείνει τη συμφωνία που έκλεισε με άλλους εξαγωγείς για μείωση της παραγωγής, μετά το εξάμηνο, δεδομένου του επιπέδου συμμόρφωσης των μερών με τις μειώσεις αλλά και της πρόβλεψης για αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih, σύμφωνα με το Bloomberg

Ο ΟΠΕΚ πιθανότατα δεν θα παρατείνει τη συμφωνία που έκλεισε με άλλους εξαγωγείς για μείωση της παραγωγής, μετά το εξάμηνο, δεδομένου του επιπέδου συμμόρφωσης των μερών με τις μειώσεις αλλά και της πρόβλεψης για αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, εκτίμησε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια event για την ενέργεια στην πρωτεύουσα των Εμιράτων, το Αμπού Ντάμπι. Όπως τόνισε, η ζήτηση θα αυξηθεί το καλοκαίρι και ο ΟΠΕΚ θέλει να διασφαλίσει ότι η αγορά θα έχει ικανοποιητική προσφορά.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο, δεδομένου του επιπέδου συμμόρφωσης που έχουμε δει και δεδομένων των προσδοκιών για τη ζήτηση», υποστήριξε σήμερα ο Al-Falih. «Η εξισορρόπηση που ξεκίνησε με αργό ρυθμό το 2016 θα έχει τον πλήρη αντίκτυπό της μέχρι το πρώτο εξάμηνο. Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να ανακύψουν από τώρα μέχρι τον Ιούνιο, και εκείνη την περίοδο θα είμαστε ικανοί να επαναξιολογήσουμε», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία θα συναντηθεί με τα άλλα μέλη του καρτέλ τον Μάιο στη Βιέννη, όπου θα αξιολογήσουν την αγορά και την πολιτική παραγωγής του Οργανισμού. Ο ΟΠΕΚ θα συναντηθεί και με τους άλλους παραγωγούς εκτός του καρτέλ, αργότερα αυτό τον μήνα στην αυστριακή πρωτεύουσα, με σκοπό να παρακολουθηθεί η συμμόρφωση στα προβλεπόμενα από τη συμφωνία.