Πόλεμος Τιμών Μέσω Εκπτώσεων και στις Κατασκευαστικές Εταιρείες

Πόλεμος Τιμών Μέσω Εκπτώσεων και στις Κατασκευαστικές Εταιρείες
του Νίκου Ρουσάνογλου
Τετ, 11 Ιανουαρίου 2017 - 19:06
Η εξασφάλιση κατασκευαστικού αντικειμένου, σχεδόν πάση θυσία, αναμένεται να κυριαρχήσει κατά το τρέχον έτος, καθώς η παραγωγή νέων δημοσίων έργων αναμένεται να παραμείνει στο ναδίρ και φέτος, μετά το λίαν απογοητευτικό 2016. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες στρέφουν την προσοχή τους στα ιδιωτικά έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος, κυρίως δε στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στα έργα των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η εξασφάλιση κατασκευαστικού αντικειμένου, σχεδόν πάση θυσία, αναμένεται να κυριαρχήσει κατά το τρέχον έτος, καθώς η παραγωγή νέων δημοσίων έργων αναμένεται να παραμείνει στο ναδίρ και φέτος, μετά το λίαν απογοητευτικό 2016. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες στρέφουν την προσοχή τους στα ιδιωτικά έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος, κυρίως δε στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στα έργα των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτικό του «πολεμικού» κλίματος που τείνει να διαμορφωθεί είναι οι τεράστιες εκπτώσεις που προσφέρθηκαν για το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, το οποίο δημοπράτησε πριν από λίγες εβδομάδες η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα για την υλοποίηση των σχετικών έργων. Μειοδότης του έργου αναμένεται να προκηρυχθεί ο Ακτωρ, με έκπτωση που αγγίζει το 53,54%, ελάχιστα πιο πάνω από την αντίστοιχη έκπτωση 53,24% που προσέφερε η Intrakat, ενώ πολύ υψηλή κρίνεται και η έκπτωση του J&P Αβαξ που προσέφερε 51,48%. Αλλο ένα χαρακτηριστικό του σχετικού διαγωνισμού είναι ότι συμμετείχε σχεδόν όλος ο κλάδος, όπως επίσης και η ιταλική Condotte d’Acqua, ακόμα και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Το έργο αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση και την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Πρόκειται για το υποέργο Ι της ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου που θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου-Ταύρου-Καλλιθέας και αφορά έκταση 479.000 τ.μ. μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του πρώην γηπέδου Τάε Κβον Ντο.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά έργα, όπου κυριαρχούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων παραθεριστικών θερέτρων και ξενοδοχειακών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει οι κινήσεις του επενδυτικού σχήματος της EGC Equity Partners για την έναρξη των εργασιών για την ανακατασκευή του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εκκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή του καταλληλότερου σχήματος που θα πληροί τις αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Αβαξ, όπως επίσης και η Intrakat.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 σηματοδότησε ένα από τα χειρότερα χρόνια για τον κλάδο, καθώς η παραγωγή νέων δημοσίων έργων βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, η εικόνα στα μεγάλα έργα είναι απογοητευτική, καθώς έχουν δημοπρατηθεί μόλις τρεις εργολαβίες άνω των 50 εκατ. ευρώ, ενώ δεν δημοπρατήθηκε καμία εργολαβία προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Αιτία του τέλματος αυτού είναι το γεγονός ότι η τρέχουσα συγκυρία κρίνεται ως μεταβατική από το προηγούμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, στο νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020, που κρίνεται ακόμα ανώριμο ως προς τη διαμόρφωσή του. Ενώ λοιπόν οδεύουμε προς τον τρίτο χρόνο κατά τον οποίο ισχύει, έστω και τυπικά, η νέα προγραμματική περίοδος, εντούτοις, οι πρώτες δημοπρατήσεις έργων θα πρέπει να αναμένονται φέτος.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")