ΠΟΜΙΔΑ: Η Τροπολογία Καταργεί την Κρατική Γραφειοκρατία και Όχι τις Υποχρεώσεις Απέναντι στη Συνιδιοκτησία

ΠΟΜΙΔΑ: Η Τροπολογία Καταργεί την Κρατική Γραφειοκρατία και Όχι τις Υποχρεώσεις Απέναντι στη Συνιδιοκτησία
energia.gr
Τετ, 11 Ιανουαρίου 2017 - 15:19
«Απαλλάσσει τους πολίτες από την κρατική γραφειοκρατία, όχι όμως και από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη συνιδιοκτησία, η τροπολογία Θεοπεφτάτου», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της, στην οποία, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά και ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Γιώργος Σταθάκης στη σημερινή συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο Υπουργείο

«Απαλλάσσει τους πολίτες από την κρατική γραφειοκρατία, όχι όμως και από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη συνιδιοκτησία, η τροπολογία Θεοπεφτάτου», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της, στην οποία, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά και ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Γιώργος Σταθάκης στη σημερινή συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο Υπουργείο. Όπως υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδος, από την απλή ανάγνωση των εγγράφων που αφορούν την κοινοβουλευτικής διαδικασίας της επίμαχης διάταξης, καταργείται η υποχρέωση για έγκριση ή άδεια από οποιοδήποτε κρατικό όργανο ή φορέα κλπ. για την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης ενέργειας ή αυτόνομης θέρμανσης και όχι από τις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών.

Άρα, όπως διευκρινίζει η ΠΟΜΙΔΑ, είναι απόλυτα εσφαλμένα και αβάσιμαόσα λέγονται για την δήθεν πρόθεση του νομοθέτη, μέσω της επίμαχης διάταξης του άρθρου 39 του Ν. 4447/2016, να επιτραπεί η ελεύθερη εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης στις πολυκατοικίες, και μάλιστα με απαλλαγή των αυτονομουμένων από τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τους κανονισμούς των πολυκατοικιών.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία επισημαίνει με νόημα ότι την παραπάνω ερμηνεία έσπευσαν κάποιοι να δώσουν «εκ των υστέρων, για τους δικούς τους λόγους !»…

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ τονίζεται ότι «αυτό προκύπτει από απλή ανάγνωση των εγγράφων της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της επίμαχης διάταξης του άρθρου 39 του Ν. 4447/2016, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή ως απλή βουλευτική τροπολογία, από την Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που έγινε εν τέλει μονολεκτικά αποδεκτή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη. (βλ.συνημμένο tropologia.theopeftatou.pdf).

Ως δικαιολογητικός λόγος για τη θέσπιση της απόλυτα θετικής αυτής διάταξης,σαφέστατα αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας αυτής "η ανάγκη να αποσαφηνιστεί το θέμα της λήψης αδειών ή απλών ενημερώσεων που μπορεί να ζητούνται από τις εκάστοτε αρχές και υπηρεσίεςπροκειμένου να αποφευχθούν ερμηνευτικά προβλήματα ως προς το σημείο αυτό. Η προτεινόμενη διάταξη συνάδει επίσης με το πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 1 παρ. 7 Ν. 4072/2012 για την απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης."

Συνεπώς όλα τα περί του ότι "δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται" αφορούν αποκλειστικά την κατάργηση κάθε έγκρισης ή απόφασης ή άδειας οποιουδήποτε ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 'Η ΑΡΧΗΣ ' Η ΦΟΡΕΑ για την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης ενέργειας ή αυτόνομης θέρμανσης, όπως είναι οι υπηρεσίες των πολεοδομιών, των διαφόρων υπουργείων, των δήμων κλπ., και φυσικά όχι και των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών!

Είναι λοιπόν απόλυτα εσφαλμένα και αβάσιμαόλα τα ότι δήθεν με τη διάταξη αυτή, ο νομοθέτης ήθελε να επιτρέψει την ελεύθερη εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης στις πολυκατοικίες, και μάλιστα με απαλλαγή των αυτονομουμένων από τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, όπως έσπευσαν μερικοί να την ερμηνεύσουν εκ των υστέρων, για τους δικούς τους λόγους !

Εξάλλου ουδείς προσδιορισμός υπάρχει σε όλη τη σχετική ενεργειακή νομοθεσία ή στην εισηγητική έκθεση ή στη διαδικασία της Βουλής περί του τι μπορεί να σημαίνει "σύστημα αυτόνομης θέρμανσης" (φυσικό αέριο ή και κλιματιστικά, πετρέλαιο, ηλεκτρική σόμπα, τζάκι, ξυλόσομπα, …μαγκάλι; ) και ουδεμία μνεία ή έστω υπαινιγμός ότι πρόκειται για διάταξη που αφορά πολυκατοικίες και επιχειρεί να τροποποιήσει το δίκαιο της οριζοντίου ιδιοκτησίας της χώρας μας, επιτρέποντας την αυθαίρετη αυτονόμηση μεμονωμένων ιδιοκτησιών στις πολυκατοικίες και την απαλλαγή τους από τη συμμετοχή τους στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης. Γενικότερα ουδεμία διαβούλευση προηγήθηκε για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Είναι σαφές ότι αυτό που προβλέπει η αντιγραφειοκρατικού καθαρά χαρακτήρα αυτή διάταξη, δεν έχει καμιά σχέση με την παραπάνω αυθαίρετη ερμηνεία ότι με αυτήν μπορούν όσοι θέλουν, προβάλλοντας οποιοδήποτε ανεξέλεγκτο ισχυρισμό περί αυτονόμησής τους, να παρακάμπτουν πλέον τον κανονισμό της πολυκατοικίας τους και να απαλλαγούν μονομερώς από τη συμμετοχή τους στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης που τους αναλογούν, ενώ οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες θα θερμαίνουν με δαπάνη τους το κτίριο όπου βρίσκονται οι ιδιοκτησίες τους.Ως εκ τούτου η ΠΟΜΙΔΑ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ενδιαφερομένων, οφείλει να τους επισημάνει τον κίνδυνο να βρεθούν νομικά ακάλυπτοι έναντι των συνιδιοκτητών τους, για παραβίαση των σχετικών διατάξεων των κανονισμών των πολυκατοικιών τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ! Με τις προτάσεις της (βλ. συνημμένο pomida.protasi.autonomisi.pdf), ήδη γνωστοποιημένες λεπτομερώς στο αρμόδιο Υπουργείο, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη χρήση του Φυσικού Αερίου σε όλα τα πολυόροφα κτίρια των περιοχών με δίκτυο Φ.Α., είτε για την κεντρική θέρμανση όλου του κτιρίου, είτε για αυτόνομη θέρμανση κάθε ενδιαφερόμενου συνιδιοκτήτη, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η γενική συνέλευση, και μάλιστα όχι όλων των συνιδιοκτητών, αλλά μόνον των θερμαινομένων ιδιοκτησιών!

Η ΠΟΜΙΔΑ λέει όχι στο να γεμίσουν τα πινάκια των δικαστηρίων από δεκάδες χιλιάδες δίκες μεταξύ των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών!

Η ΠΟΜΙΔΑ λέει όχι στο να γεμίσουν οι προσόψεις των πολυκατοικιών μας, εκτός από χιλιάδες κλιματιστικών, και με χιλιάδες καυστήρες στα μπαλκόνια!

Η ΠΟΜΙΔΑ δίνει και πάλι στη δημοσιότητα, μέσα από τη σελίδα της για τη"Θέρμανση Κτιρίων", τιςπροτάσεις της προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τον Οκτώβριο του 2014, κατά τη διάρκεια της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, με τις οποίες έδωσε θεσμικά, κοινωνικά και πρακτικά ορθές λύσεις στο σημαντικό αυτό πρόβλημα, οι οποίες αγνοήθηκαν εντελώς από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου, στην χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας. Επίσης δίνει στη δημοσιότητα (βλ. συνημμένο pdf) και ολόκληρο το νομοθετικό υπόβαθρο της τροπολογίας της κας Αφροδίτης Θεοπεφτάτου η οποία ψηφίστηκε ως άρθρο 39 του Ν. 4447/2016, από το οποίο αποδεικνύεται ότι με τη διάταξη αυτή "αποσαφηνίζεται το θέμα της λήψης αδειών ή απλών ενημερώσεων που μπορεί να ζητούνται από τις εκάστοτε αρχές και υπηρεσίες" και ως εκ τούτουδεν δίνεται κανένα απολύτως δικαίωμα αυθαίρετης αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.