Σταθάκης: «Περιορίστε την Κατανάλωση Ρεύματος» - Στα Όριά του το Σύστημα

Σταθάκης: «Περιορίστε την Κατανάλωση Ρεύματος» - Στα Όριά του το Σύστημα
της Μανταλένας Πίου
Τετ, 11 Ιανουαρίου 2017 - 10:16
Σε κατάσταση συναγερμού για την επάρκεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου παραμένει η χώρα για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να καλεί χθες τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση από τις 6.00 μ.μ. ως τα μεσάνυκτα, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες του ενεργειακού σχεδιασμού, αφού με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα το σύστημα «αγκομαχεί» για να καλύψει τη ζήτηση

Σε κατάσταση συναγερμού για την επάρκεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου παραμένει η χώρα για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να καλεί χθες τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση από τις 6.00 μ.μ. ως τα μεσάνυκτα, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες του ενεργειακού σχεδιασμού, αφού με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα το σύστημα «αγκομαχεί» για να καλύψει τη ζήτηση.

Η έκκληση έγινε μετά από σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε χθες ο κ. Σταθάκης στο υπουργείο με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, κ.λπ.) που είναι αρμόδιοι για την διαχείριση του ομαλού εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε την αναστολή όλων των εξαγωγών ηλεκτρισμού από την Ελλάδα για σήμερα, 11 Ιανουαρίου και αύριο 12 Ιανουαρίου.

Η κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες εξ αιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, με τη ζήτηση αερίου να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ τη Δευτέρα, στις 290.000MWh (ημερήσια κατανάλωση) αν και για χθες τα στοιχεία έδειχναν ότι δεν θα υπερέβαινε τις 270.000 Mwh. Το προηγούμενο ρεκόρ, το 2012, ήταν 220.000 Mwh

Υψηλό επίπεδο
Tαυτόχρονα, στον ηλεκτρισμό η αιχμή ζήτησης έφθασε στο διασυνδεδεμένο σύστημα τη Δευτέρα το βράδυ, στις 9.400 Mwh, ένα επίπεδο αρκετά υψηλό για τα χρόνια της κρίσης αλλά κατά πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα-ρεκόρ, της τάξης των 11.000 Mwh, που είχαν καταγραφεί προ του 2010. Χθες το βράδυ, στις 21.00 η πραγματική κατανάλωση ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν 8.846,45 Mwh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο σήμερα απουσιάζουν από το σύστημα περί τα 1.000 MW λιγνιτικών μονάδων σε σχέση με το παρελθόν -(υποχρεωτικές αποσύρσεις, βλάβες κ.λπ.) και η δυνατότητα εισαγωγών είναι πολύ περιορισμένες, καθώς σε όλες τις γειτονικές χώρες η ζήτηση ηλεκτρισμού είναι στα ύψη, λόγω ψύχους. Μάλιστα χθες, η Ρουμανία δίεκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρισμού στη Βουλγαρία και τις άλλες χώρες.

Σήμερα αναμένεται να εκφορτωθεί στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, το έκτακτο φορτίο 114.000 κμ υγροποιημένου αερίου (LNG) που είχε παραγγείλει η ΔΕΠΑ τον Δεκέμβριο, εξ αιτίας της τότε κατάστασης συναγερμού, λόγω των υψηλών εξαγωγών ρεύματος με αφορμή το πρόβλημα με την πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε αναζήτηση και άλλων έξτρα φορτίων LNG, καθώς οι εισαγωγές αερίου από τους δύο αγωγούς, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τα ελληνοτουρκικά έχουν φθάσει στο φουλ της δυναμικότητάς τους και αν χρειαστεί επιπλέον αέριο, αυτό θα πρέπει να προέλθει από τη Ρεβυθούσα.

Κύκλοι της αγοράς πάντως αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης σε όλη την Ευρώπη, τα διαθέσιμα φορτία LNG έχουν περιοριστεί δραματικά. Ταυτόχρονα, υπάρχει πάντα η ανησυχία μήπως μειωθούν οι ποσότητες αερίου από τους αγωγούς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, π.χ. με τη ρωσο-ουκρανική κρίση ή τη συγκράτηση των ποσοτήτων από τη τουρκική Βotas κ.λπ. Αλλωστε αυξήμενες καταναλώσεις αερίου έχουν όλες οι γειτονικές χώρες, λόγω του ψύχους.

Πετρέλαιο
Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ έχει γυρίσει σε πετρέλαιο, δύο από τις μονάδες φυσικού αερίου, στο Λάυριο και την Κομοτηνή και λειτουργεί στο φουλ τους υδροηλεκτρικούς της σταθμούς και τους λιγνιτικούς εκτός από τις δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου που είναι κλειστές από τον Οκτώβριο λόγω έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης (απονίτρωση) μία μονάδα στην Καρδιά και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και τη μονάδα του Αμυνταίου.

Εκτός από τη ΔΕΠΑ, σημαντικές εισαγωγές αερίου από τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό πραγματοποιεί και η Προμηθέας Gas, της τάξης των 30.000 Mwh/ημέρα. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «στις πρόσφατες, ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία (κοινοπραξία της Gazprom με τον όμιλο Κοπελούζου) συνεισφέρει αποφασιστικά στον εφοδιασμό της αγοράς με φυσικό αέριο, προμηθεύοντας στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές σημαντικές ποσότητες χωρίς τις οποίες θα ήταν αδύνατη η διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης».

Δυναμικότητα αγωγού
Ας σημειωθεί ότι η δυναμικότητα του αγωγού στο Σιδηρόκαστρο (ελληνο-βουλγαρικά σύνορα), απ' όπου εισέρχεται στη χώρα το ρωσικό αέριο, ανέρχεται στις 122.000 Mwh/ημερησίως αλλά για τεχνικούς λόγους, οι οποίοι δεν αφορούν μόνον το ελληνικό σύστημα αλλά και το βουλγαρικό, μπορούν να περάσουν 109.000 Mwh την ημέρα.

Οι εξαγωγές αερίου της Gazprom στην Ευρώπη καταρρίπτουν καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, λόγω του έντονου ψύχους και της αυξημένης ζήτησης. Ειδικά οι εξαγωγές προς τη Γερμανία μέσω του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream έχουν φθάσει στα ύψη, όπως αναφέρει σε σχετικο άρθρο του το Platts, σημειώνοντας πως οι αυξημένες ποσότητες στο Nord Stream διοχετεύονται σε βάρος των ποσοτήτων προς τον ουκρανικό αγωγό, από τον οποίο περνά το αέριο που έρχεται και στη χώρα μας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")