Ανακάμπτει το Ενδιαφέρον για Επενδύσεις στις ΑΠΕ - Η Aπουσία των... Φωτοβολταϊκών

Ανακάμπτει το Ενδιαφέρον για Επενδύσεις στις ΑΠΕ - Η Aπουσία των... Φωτοβολταϊκών
του Μιχάλη Καϊταντζίδη/euro2day
Τετ, 11 Ιανουαρίου 2017 - 09:34
Ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, με έμφαση στα αιολικά, προσαρμοσμένο ωστόσο στις πρόσφατες ρυθμίσεις οι οποίες ευνοούν τις μικρές μονάδες έως 3 μεγαβάτ

Ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, με έμφαση στα αιολικά, προσαρμοσμένο ωστόσο στις πρόσφατες ρυθμίσεις οι οποίες ευνοούν τις μικρές μονάδες έως 3 μεγαβάτ.

Συγκεκριμένα, στον κύκλο υποβολής αιτήσεων προς τη ΡΑΕ (Δεκέμβριος 2016), υπεβλήθησαν  53 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 135 μεγαβάτ. Για τις επιμέρους τεχνολογίες, οι αιτήσεις για αιολικά αντιστοιχούν σε ισχύ 91 μεγαβάτ, για μικρά υδροηλεκτρικά σε 17,7 μεγαβάτ και για υβριδικά σε 26,4 μεγαβάτ.

Όπως είναι φυσικό  απουσιάζουν τα φωτοβολταϊκά, ενώ σε αντίθεση με προηγούμενους κύκλους κατάθεσης αιτήσεων, υπάρχει πλήρης απουσία ενδιαφέροντος και για μονάδες βιομάζας, βιοαερίου κλπ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στα αιολικά, μόνο μία αίτηση αφορά σε μεγάλη μονάδα, αυτή της  Wind Energy για αιολικό 26 μεγαβάτ στη Ναυπακτία. Όλες οι άλλες αιτήσεις είναι για μονάδες με  ισχύ 2-3 μεγαβάτ, δηλαδή για αιολικά ενός έως δύο ανεμογεννητριών το κάθε ένα, προκειμένου έτσι να αξιοποιηθούν τα οικονομικά πλεονεκτήματα που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για τα μικρά αιολικά.

Από το σύνολο των αιτήσεων, διαπιστώνεται έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους της Wind Energy η οποία έχει καταθέσει 13 αιτήσεις, της  Παυλίδης Μάρμαρα και του  Δήμου Νάουσας. Η δεύτερη, η οποία την τελευταία 3ετία έχει επεκταθεί στις ΑΠΕ, έχει καταθέσει επτά αιτήσεις, από τις οποίες οι έξι αφορούν σε υβριδικές μονάδες σε νησιά (Κρήτη, Τήνος, Σύρος, Άνδρος) και η μία σε αιολικό.

Όσο γα τον Δήμο Νάουσας, έχει καταθέσει έξι αιτήσεις αποκλειστικά για  μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 6,7 μεγαβάτ με τα οποία θα εκμεταλλευθεί τη ροή των μικρών ποταμών που διέρχονται από τα όρια του Δήμου.

Τέλος και η Wind Energy έχει καταθέσει πέντε αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά με συνολική ισχύ περίπου 11 μεγαβάτ.