Τον Υψηλότερο «Πύργο» Παραγωγής Ενέργειας Από τον Ήλιο Κατασκευάζει το Ισραήλ

Τον Υψηλότερο «Πύργο» Παραγωγής Ενέργειας Από τον Ήλιο Κατασκευάζει το Ισραήλ
energia.gr
Δευ, 9 Ιανουαρίου 2017 - 16:03
Ο υψηλότερος «πύργος» παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο κατασκευάζεται σήμερα στο Ισραήλ, όπως μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα τα ΜΜΕ της χώρας. Ο «πύργος», ύψους 250 μέτρων, θα αποτελέσει μέρος του συγκεντρωτικού ηλιακού σταθμού του Ashalim, στην έρημο Νεγκέβ, στα νότια του Ισραήλ, σχεδιαζόμενης εγκατεστημένης ισχύος 121 MW

Ο υψηλότερος «πύργος» παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο κατασκευάζεται σήμερα στο Ισραήλ, όπως μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα τα ΜΜΕ της χώρας. Ο «πύργος», ύψους 250 μέτρων, θα αποτελέσει μέρος του συγκεντρωτικού ηλιακού σταθμού του Ashalim, στην έρημο Νεγκέβ, στα νότια του Ισραήλ, σχεδιαζόμενης εγκατεστημένης ισχύος 121 MW.

Ο συγκεντρωτικός ηλιακός σταθμός του Ashalim επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017, ωστόσο, όπως αναφέρει πρόσφατη ανακοίνωση, η ολοκλήρωση μετατίθεται για το 2018. Τον σταθμό κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία BrightSource Energy σε συνεργασία με την General Electric ( GE) και το NOY Infrastructure and Energy Investment Fund.

Όπως αναφέρει η BrightSource Energy στην ιστοσελίδα της, πάνω από 50.000 ηλιοστάτες ή κάτοπτρα, καθοδηγούμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα ακολουθούν την πορεία του ήλιου σε δύο άξονες και θα αντανακλούν τις ακτίνες του προς έναν λέβητα στην κορυφή του «πύργου» ύψους 250 μέτρων, που βρίσκεται υπό κατασκευήν σε μία περιοχή ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και το νότιο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, αντί της χρήσης των συνηθισμένων ηλιακών πάνελ, οι ηλιοστάτες κατευθύνουν τις ακτίνες του ηλίου προς τον λέβητα στην κορυφή του πύργου, όπου θα παράγεται ατμός ο οποίος με τη σειρά του θα ενεργοποιεί μία γεννήτρια που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Ο συγκεντρωτικός ηλιακός σταθμός του Ashalim εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει το Ισραήλ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% από ΑΠΕ το 2020 και, συγκεκριμένα, η επίτευξη παραγωγής 6,43 TWh από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Βιώσιμης Ενέργειας και Υδάτων που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας, η χώρα διαθέτει καινοτόμο και ανεπτυγμένη τεχνολογία που της δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις «καθαρές» μορφές ενέργειας.