Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών. Υπήρξε ένας από τους στενούς συνεργάτες του σημερινού Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αν και στην πορεία αποχώρησε από τους σκληροπυρηνικούς και συντάχτηκε με τις πολιτικές δυνάμεις που επιζητούσαν μεταρρυθμίσεις.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών. Ο Ραφσαντζανί πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.

Υπήρξε ένας από τους στενούς συνεργάτες του σημερινού Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, αν και στην πορεία αποχώρησε από τους σκληροπυρηνικούς και συντάχτηκε με τις πολιτικές δυνάμεις που επιζητούσαν μεταρρυθμίσεις. 

Αυτή η κίνηση του, τον έφερε σε αντιπαράθεση με τον Khamenei.

Ο Ραφσαντζανί είχε χαρακτηριστεί ως "στύλος της ισλαμικής επανάστασης". Οι πρακτικές του πολιτικές -οικονομική απελευθέρωση, βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση και ενδυνάμωση των εκλεγμένων θεσμών- έβρισκαν σύμφωνους πολλούς Ιρανούς, αλλά τις απεχθάνονταν οι σκληροπυρηνικοί.

Λίγο έχουν ασκήσει τόση επιρροή στη νεότερη ιστορία του Ιράν, αλλά από το 2009 ο Ραφσαντζανί και η οικογένειά του αντιμετώπισαν πολιτική απομόνωση λόγω της υποστήριξής τους για την αντιπολίτευση, η οποία έχασε τις αμφιλεγόμενες εκλογές την ίδια χρονιά, προς όφελος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Ραφσαντζανί ήταν επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου, του οποίου ο σκοπός ήταν η επίλυση διαφορών μεταξύ του κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Φρουρών.

Ήταν επίσης και μέλος της Συνέλευσης Εμπειρογνωμόνων, του ιερατικού θεσμού ο οποίος επιλέγει τον ανώτατο ηγέτη, τον ισχυρότερο άντρα του Ιράν. Η απουσία του από τη συζήτηση αυτή, όταν λαμβάνει χώρα, σημαίνει ότι οι πιθανότητες ανάδειξης ενός πραγματιστή στη θέση του επόμενου ανώτατου ηγέτη είναι ισχνές.

Ο θάνατός του πριν τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου αποτελεί πλήγμα για ον μετριοπαθή Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συντάχθηκε με τον Ραφσαντζανί για να κερδίσει τις εκλογές του 2013 και να προχωρήσει στην επίλυση της μακρόχρονης αντιπαλότητας του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα.