Το υπουργείο Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν επιβεβαίωσε πως η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, Turkmengas, σταμάτησε τις εξαγωγές προς το Ιράν από την 1η Ιανουαρίου, λόγω διαφορών στην τιμολόγηση του καυσίμου

Το υπουργείο Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν επιβεβαίωσε πως η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, Turkmengas, σταμάτησε τις εξαγωγές προς το Ιράν από την 1η Ιανουαρίου, λόγω διαφορών στην τιμολόγηση του καυσίμου.

Η κρατική ιρανική εταιρεία National Iranian Gas Co είχε διαμαρτυρηθεί ότι η Turkmengas απαιτούσε την άμεση αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών, πρακτική η οποία κατά την εκτίμηση της παραβίαζε τους σχετικούς όρους της διμερούς συμφωνίας. 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν είπε ότι η NIGC δεν έχει επιδείξει από το 2013 τις κατάλληλες προσπάθειες για να αποπληρώσει το χρέος της από το τουρκμενικό φυσικό αέριο, χωρίς να διευκρινίζει το ύψος των οφειλών.

Η NIGC απάντησε, υποστηρίζοντας ότι έχει εξοφλήσει τμήμα του χρέους, καταβάλλοντας ποσά άνω των 4,5 δισ. δολαρίων.

Από το 1997 το Τουρκμενιστάν έχει εξάγει στο Ιράν, μέσω αγωγών, έως 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως. Το 2015, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 7,2 δισ. κυβικά μέτρα.