Το Μεγαλύτερο Ηλιακό Πάρκο στον Κόσμο και Πρωτοποριακή Μονάδα Επεξεργασίας CO2 Εγκαινίασε Κρατίδιο της Ινδίας

Το Μεγαλύτερο Ηλιακό Πάρκο στον Κόσμο και Πρωτοποριακή Μονάδα Επεξεργασίας CO2 Εγκαινίασε Κρατίδιο της Ινδίας
energia.gr
Τετ, 4 Ιανουαρίου 2017 - 17:58
Το κρατίδιο του Ταμίλ Ναντού, στη Νότια Ινδία, έχει να υπερηφανεύεται ότι εγκαινίασε πρόσφατα δύο πρωτοποριακά έργα «καθαρής ενέργειας». Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου και για την πρώτη μονάδα με τη χρήση CO2 από καυσαέρια για την παραγωγή χρήσιμων χημικών

Το κρατίδιο του Ταμίλ Ναντού, στη Νότια Ινδία, έχει να υπερηφανεύεται ότι εγκαινίασε πρόσφατα δύο πρωτοποριακά έργα «καθαρής ενέργειας».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου και για την πρώτη μονάδα με τη χρήση CO2 από καυσαέρια για την παραγωγή χρήσιμων χημικών.

Ειδικότερα, μια εγκατάσταση συλλογής διοξειδίου του άνθρακα σε ένα χημικό εργοστάσιο στην παράκτια πόλη του Τουτικόριν, μια αξιοποιεί τα καυσαέρια μιας γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος που καίει κάρβουνο για να παραγάγει ανθρακική σόδα (το γνωστό μπέικινγκ πάουντερ).

Όπως τονίζει το BBC, αποτελεί την πρώτη μονάδα κατακράτησης CO2 στον κόσμο που λειτουργεί χωρίς επιδότηση. Το αέριο απομονώνεται από τα καυσαέρια με τη βοήθεια ενός νέου, πατενταρισμένου χημικού, το οποίο αναπτύχθηκε από την ινδική Carbonclean Solutions σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου και με χρηματοδότηση από την βρετανική κυβέρνηση.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να απορροφήσει το 5-10% των εκπομπών CO2 της ηλεκτροπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από το χημικό εργοστάσιο του Τουτικόριν, η νέα φωτοβολταϊκή εγκατάσταση του Καμούθι ξεκίνησε να παράγει ρεύμα που αρκεί για την ηλεκτροδότηση 150.000 νοικοκυριών. Αποτελεί το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου, με πάνελ που καταλαμβάνουν συνολική έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και παράγουν συνολικά 650 MW ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο υλοποιήθηκε από την εταιρεία Adani, η οποία περιέργως δεν πιστεύει ότι οι ΑΠΕ μπορούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ινδίας. Μάλιστα, η ίδια εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα γιγάντιο ορυχείο λιθάνθρακα στην Αυστραλία για να φέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε ακόμα 100 εκατομμύρια Ινδούς.