Οι ιαπωνικές αρχές υποπτεύονται πως ο όμιλος Toshiba παραπλάνησε τους επενδυτές δηλώνοντας κέρδη κατά 40 δισ. γεν (339,59 εκατ. δολάρια) περισσότερα, σε μια περίοδο τριών ετών

Οι ιαπωνικές αρχές υποπτεύονται πως ο όμιλος Toshiba παραπλάνησε τους επενδυτές δηλώνοντας κέρδη κατά 40 δισ. γεν (339,59 εκατ. δολάρια) περισσότερα, σε μια περίοδο τριών ετών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται να προστεθούν σεμια σειρά λογιστικών προβλημάτων που αφορούν την εταιρία, της οποίας η πιστοληπτική αξιολόγηση υποβαθμίστηκε από οίκους αξιολόγησης την περασμένη εβδομάδα, όταν παραδέχθηκε ότι ίσως υποστεί απομείωση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της αμερικανικής μονάδας πυρηνικών.

Ιαπωνική εφημερίδα ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει στην εισαγγελία ισχυρισμούς για λογιστική απάτη. Οι εισαγγελείς αυτοί είχαν στο παρελθόν αρνηθεί να ανοίξουν σχετική έρευνα, απουσία αποδείξεων.

Ωστόσο, η αρμόδια αρχή ανακάλυψε ότι η Toshiba είχε δημοσιεύσει κέρδη από τις δραστηριότητές της στους υπολογιστές, για την περίοδο 2012-2014, ενώ στην πραγματικότητα το τμήμα αυτό δεν είχε παράγει κέρδη εκείνα τα χρόνια. Η εφημερίδα Asahi Shimbun επικαλέστηκε άγνωστες πηγές για αυτές τις πληροφορίες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει ακόμη ότι δύο CEOs και ένας πρόεδρος της εταιρίας εκείνη την περίοδο εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στελέχη της Toshiba δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει τις πληροφορίες.