Ο πρώτος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG της Τουρκίας τέθηκε σε λειτουργία στις 23 Δεκεμβρίου στο Τσακμακλί, πλησίον της Σμύρνης. Η μονάδα FSRU αναπτύχθηκε από την εταιρεία ETKI, θυγατρική της τουρκικής Kolin Holding και τη γαλλική Engie

Ο πρώτος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG της Τουρκίας τέθηκε σε λειτουργία στις 23 Δεκεμβρίου στο Τσακμακλί, πλησίον της Σμύρνης. Η μονάδα FSRU αναπτύχθηκε από την εταιρεία ETKI, θυγατρική της τουρκικής Kolin Holding, και τη γαλλική Engie.

Η μονάδα διαθέτει τάνκερ με δυνατότητα εκφόρτωσης 6.000 κυβ. μέτρων την ώρα και μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης τα 5,01475 Bcm ετησίως ή 13,74 εκατ. κυβ. μέτρα την ημέρα και δυναμικότητα τα 142.862 κυβ. μέτρα LNG.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων, δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις σχετικά με το αν η μονάδα ήδη έχει δεχθεί κάποιο φορτίο LNG ή για το πότε θα υπάρξει κάποια παραλαβή.

Ας σημειωθεί ότι, όπως σημειώνει το Platts, o Τούρκος Υπουργός Berat Albayrak, είχε, πριν δύο μήνες προαναγγείλει το άνοιγμα της μονάδας πριν το τέλος του έτους, αλλά και ότι η κρατική εταιρεία εισαγωγής και μεταφοράς αερίου της Τουρκίας, Botas, αναπτύσσει ήδη τη δική της μονάδα FSRU. Ωστόσο, δεν είχε δώσει λεπτομέρειες για το δεύτερο αυτό πρότζεκτ ή για το πότε θα τεθεί σε λειτουργία.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία μονάδων FSRU λόγω ελλείψεων που παρατηρούνται τη χειμερινή περίοδο λόγω αιχμής της ζήτησης στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.