Ο Περιορισμός της Κατανάλωσης Πρώτο Βήμα για τη Διαχείριση της Ενεργειακής Κρίσης

Ο Περιορισμός της Κατανάλωσης Πρώτο Βήμα για τη Διαχείριση της Ενεργειακής Κρίσης
του Γιώργου Κωστούλα
Παρ, 23 Δεκεμβρίου 2016 - 08:09
Με συστάσεις κυρίως προς τους ηλεκτροπαραγωγούς για συγκράτηση της κατανάλωσης, ολοκληρώθηκαν χθες οι δύο κρίσιμες συσκέψεις για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργήσει και στην ελληνική αγορά η γαλλική κρίση
Με συστάσεις κυρίως προς τους ηλεκτροπαραγωγούς για συγκράτηση της κατανάλωσης ολοκληρώθηκαν χθες οι δύο κρίσιμες συσκέψεις για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργήσει και στην ελληνική αγορά η γαλλική κρίση.

Παράλληλα, σε πλήρη κινητοποίηση είναι οι διαθέσιμες μονάδες της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ώστε να αντιμετωπισθεί η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που παραδοσιακά υπάρχει τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Επίσης, σε εφαρμογή τίθεται σήμερα και αύριο το μέτρο της διακοψιμότητας, με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να μειώνουν την κατανάλωση τους όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο.

Στην ελληνική αγορά το κυριότερο ζήτημα είναι η επαρκής κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με τις κινήσεις που ακολουθεί η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν θα προκύψει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ουσιαστικό πρόβλημα.

Πάντως, το φορτίο των 130.000 κ.μ. που αναμενόταν για αύριο Παραμονή των Χριστουγέννων από την Αλγερία, φαίνεται ότι τελικά θα έρθει στη χώρα μας μετά την ερχόμενη Δευτέρα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. 

Χθες, συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, χωρίς να ληφθούν κάποιες νέες αποφάσεις. Το εγχώριο ενεργειακό σύστημα είναι στο πρώτο στάδιο της διαχείρισης κρίσεων, αυτό της λεγόμενης έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ δεν φαίνεται προς το παρόν πιθανότητα να μεταβούμε στα επόμενα στάδια, δηλαδή αυτά του «πορτοκαλί» και «κόκκινου» συναγερμού. 

Σύσκεψη έγινε και στο ΥΠΕΝ υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τα υφιστάμενα «όπλα» και ότι δεν χρειάζονται άλλες κινήσεις επί του παρόντος.