Η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα που εξέδωσε «πράσινο» ομόλογο, εν μέσω ενός «sell off» στα πολωνικά κρατικά ομόλογα. Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας έχουν οδηγήσει σε υποβαθμίσεις και αύξηση του κόστους δανεισμού. Πριν από τρεις μήνες, η απόδοση για το πενταετές ομόλογο ήταν στο 0,03%, τώρα βρίσκεται στο 0,45%

Η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα που εξέδωσε «πράσινο» ομόλογο, εν μέσω ενός «sell off» στα πολωνικά κρατικά ομόλογα.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας έχουν οδηγήσει σε υποβαθμίσεις και αύξηση του κόστους δανεισμού. Πριν από τρεις μήνες, η απόδοση για το πενταετές ομόλογο ήταν στο 0,03%, τώρα βρίσκεται στο 0,45%.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το «πράσινο» πενταετές ομόλογο της Πολωνίας θα είναι πιο ακριβό από τους υπόλοιπους κρατικούς τίτλους, με απόδοση από 0,65 ως 0,75%. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση «πράσινων έργων» εντός της χώρας.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα βρέθηκαν στο προσκήνιο μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν και οι Financial Times, υπάρχουν ερωτήματα για το τι ακριβώς προϋποθέτει ένα «πράσινο» ομόλογο.

Την πώληση του ομολόγου ανέλαβαν οι HSBC, JP Morgan και η τοπική τράπεζα PKO Bank Polski.

Σύμφωνα με το Reuters, το μέγεθος της έκδοσης ανήλθε στα 750 εκατ. ευρώ. Οι παραγγελίες έχουν ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.