Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ως το Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ως το Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ θα επεκτείνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017, τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας όμως το μηνιαίο όριο των αγορών στα 60 δισ. ευρω από 80 δισ. ευρώ σήμερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 το μηνιαίο όριο των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017 εάν χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση, έως ότου το συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που θα συνάδει με τον στόχο της.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά επιτόκια, η ΕΚΤ τα διατήρησε αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, στα ιστορικά χαμηλά του 0%. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ στο -0,4%.

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.