Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνέρχεται αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, αναμένεται να υπερψηφίσει την Τρίτη τη νομοθετική πρόταση για παράταση της κάλυψης έως και του 85% του κόστους των έργων στην Κύπρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος το 2020

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνέρχεται αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, αναμένεται να υπερψηφίσει την Τρίτη τη νομοθετική πρόταση για παράταση της κάλυψης έως και του 85% του κόστους των έργων στην Κύπρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος το 2020.

Στην ολομέλεια θα συζητηθεί και η έκθεση του εισηγητή András Gyürk για τη στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση αερίου.

Η ολομέλεια του ΕΚ θα ζητήσει επίσης τη συνέχιση της αυξημένης ευρωπαϊκής συνεισφοράς στη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου του ημερολογιακού έτους που ακολουθεί το έτος λήξης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.

Στην πρόταση ψηφίσματος το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο δίνουν στην περιοχή την ευκαιρία να αναδειχθεί ως δυναμικό κέντρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πιστεύει ότι η νέα δυναμικότητα υγροποιημένου ΦΑ που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για έναν κόμβο υποδομών.

Στην πρόταση ψηφίσματος το ΕΚ ζητεί επίσης να τεθεί σε προτεραιότητα η παραγωγή φυσικού αερίου στις περιοχές της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας, καθώς και η διασύνδεση περίκλειστων χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αυτές τις νέες δυνατότητες, προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι πηγές εφοδιασμού στις εν λόγω περιοχές.

Σημειώνει ότι αυτό θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό μεταξύ φυσικού αερίου διαφορετικής προέλευσης και θα αντικαταστήσει εισαγωγές όγκων φυσικού αερίου στο πλαίσιο συμβάσεων τιμολόγησης βάσει τιμής πετρελαίου, αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη διαπραγματευτική ισχύ των κρατών μελών.

Τονίζει ότι καμία μεμονωμένη πηγή ενέργειας δεν θα μπορέσει ποτέ να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ και ότι η ποικιλομορφία τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ξένες αγορές είναι καθοριστική και θεωρεί, ως εκ τούτου, ότι πρέπει να επιδιωχθεί ενεργητικά η ανάπτυξη των εγχώριων πόρων συμβατικού φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης για τις απειλές, παραβιάσεις και περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία. Σχετικό ψήφισμα θα υιοθετηθεί την Πέμπτη.

Επιπρόσθετα, θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 20ης και 21ης Οκτωβρίου, σε μια τρίωρη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ.

Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα είναι το πρόγραμμα εργασίας και οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017.

Το ΕΚ θα εγκρίνει επίσης ψήφισμα με το οποίο θα τοποθετείται επί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2017, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για την τελική ψήφισή του.

Αναμένεται ότι οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν περισσότερα κονδύλια για την παροχή βοήθειας στους νέους ανθρώπους που αναζητούν εργασία, για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και για την παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες με σκοπό την άμβλυνση της μεταναστευτικής κρίσης.

Επίσης, το ΕΚ θα υποστηρίξει, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την επικείμενη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) με την Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ότι η ΕΕ οφείλει να επικαιροποιήσει το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει απρόβλεπτες κρίσεις.

Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα που θα συζητηθεί είναι το αίτημα του ΕΚ όπως η Επιτροπή δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για την υποβολή ετήσιας έκθεσης που θα αφορά την κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Επίσης, το ΕΚ θα συζητήσει για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις.

Εξάλλου, ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το κοινό είναι τα επικίνδυνα λιπαρά οξέα. Το ΕΚ θα ζητήσει από την ΕΕ να θέσει υποχρεωτικά όρια στη χρήση βιομηχανικά παραχθέντων, μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων ( τρανς-λιπαρά οξέα) τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, στειρότητας, Αλτσχάιμερ, διαβήτη και παχυσαρκίας.

Τέλος, θα επιλεγεί ο νικητής του φετινού βραβείου Ζαχάρωφ. Σημειώνεται ότι η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.