Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για νέα φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος τουλάχιστον 40 MW, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα στην ειδική ενημερωτική ημερίδα της ΡΑΕ

Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για νέα φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος τουλάχιστον 40 MW, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα στην ειδική ενημερωτική ημερίδα της ΡΑΕ.

Η έκδοση της προκήρυξης από την Αρχή αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Στην προκήρυξη θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι του διαγωνισμού και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των συμμετεχόντων.

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, οπότε έληγε η προθεσμία για την κατάθεση των εγγυητικών επιστολών στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, κατατέθηκαν προσφορές για έργα συνολικής ισχύος 23 MW. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό, όμως, έχουν και άλλα έργα που έχουν ήδη λάβει όρους οριστικής σύνδεσης. Για τα έργα κάτω του 1 MW, στα οποία δεν απαιτείται η έκδοση άδειας παραγωγής, εκτιμάται ότι η συνολικής ισχύς αυτών που έχουν ήδη λάβει όρους οριστικής σύνδεσης ανέρχεται σε 13 MW περίπου, ενώ για τα έργα άνω του 1 MW, ανέρχονται σε περίπου 115 MW. Επιπλέον, από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο fast track, υπάρχει ακόμη ένα χαρτοφυλάκιο 15 πρότζεκτ συνολικής ισχύος 84,9 MW, καθώς και άλλα 50 έργα ισχύος 300 MW περίπου.

Ο τύπος της δημοπρασίας θα είναι το pay as bid, ενώ η ΡΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρχει η πρόβλεψη ρήτρας που θα ανέρχεται σε 4-5% της συνολικής επένδυσης. Το ποσό αυτό θα επιστρέφει στον επενδυτή όταν συνδεθεί ο σταθμός εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή εντός 18 μηνών για τα έργα για τα οποία δεν απαιτείται άδεια κι 24 μηνών για όσα απαιτείται άδεια παραγωγής.