Την Προοπτική Εισαγωγής LNG Από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη Μέσω Πολωνίας Εξέτασε Ημερίδα στην Βαρσοβία

Την Προοπτική Εισαγωγής LNG Από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη Μέσω Πολωνίας Εξέτασε Ημερίδα στην Βαρσοβία
energia.gr
Δευ, 17 Οκτωβρίου 2016 - 16:27
Πολωνοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, που έλαβαν μέρος σε επιχειρηματικό συνέδριο με θέμα “Poland: Gateway for U.S. LNG to Central & Eastern Europe”στη Βαρσοβία, στις 12 Οκτωβρίου, εξέφρασαν την άποψη ότι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ μπορεί να συμβάλλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθευτών της Ευρώπης

Πολωνοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, που έλαβαν μέρος σε επιχειρηματικό συνέδριο με θέμα “Poland: Gateway for U.S. LNG to Central & Eastern Europe”στη Βαρσοβία, στις 12 Οκτωβρίου, εξέφρασαν την άποψη ότι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ μπορεί να συμβάλλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθευτών της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο της η πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαρσοβία, η πολωνική πλευρά εκτιμά ότι η αγορά αερίου της ΚΑ Ευρώπης μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστική, χάρις στον προσφάτως εγκαινιασθέντα σταθμό επαναεριοποίησης LNG στο Swinoujscie των πολωνικών ακτών της Βαλτικής. Ο αρμόδιος κυβερνητικός επίτροπός, Piotr Naimski, υπογράμμισε τη σημασία της διαφοροποίησης σε επίπεδο προμηθευτών για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Σημείωσε ότι η Ευρώπη διαθέτει μόνο μία «δική της» πηγή, αυτή της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας, και ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμο να αναζητήσει πρόσθετους εξωτερικούς προμηθευτές, έτσι ώστε να μην εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Ο ίδιος αξιωματούχος άσκησε κριτική στη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 που προωθείται από τη Γερμανία και τη ρωσική Gazprom.

Η Robin Dunningan, βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι η παράδοση ποσοτήτων LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη μέσω Πολωνίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιθυμητή κατεύθυνση. Ο John Anderson, διευθυντής στο αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, επιβεβαίωσε αυτή τη δυνατότητα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερα από 430 bcm αερίου ετησίως και ότι οι εξαγωγές τους αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.