Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom και οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Κομισιόν πρόκειται να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, τους όρους μιας διευθέτησης που θα οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει δραστηριότητες η εταιρεία, σύμφωνα με πηγές της WSJ

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom και οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Κομισιόν πρόκειται να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, τους όρους μιας διευθέτησης που θα οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει δραστηριότητες η εταιρεία, σύμφωνα με πηγές της WSJ.

Στελέχη της Gazprom, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της Κομισιόν, αναμένεται να καταλήξουν στις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στο τέλος, ανέφεραν οι πηγές.

Η ρωσική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει άνω του 50% των μετοχών της εταιρείας, έχει εμπλακεί ενεργά στις διαδικασίες κατάληξης σε συμφωνία, που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν τις μακροχρόνιες ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ, ότι ο ενεργειακός κολοσσός πλήττει τον ανταγωνισμό και χρεώνει αθέμιτες τιμές σε διάφορες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία διευθέτηση θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να αποφύγει πρόστιμα πολλών δισ. δολαρίων εάν προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί. Οι συζητήσεις ωστόσο θα μπορούσαν να πάνε στραβά και δεν έχει ακόμη υπογραφεί κανένα τελικό σχέδιο, τόνισαν οι πηγές.

Εάν εγκριθούν οι όροι του διακανονισμού, το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στις άλλες χώρες που επηρεάζονται από την υπόθεση –μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες.