Συμβιβαστική Πρόταση από την Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου για τη Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών

Συμβιβαστική Πρόταση από την Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου για τη Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών
energia.gr
Παρ, 7 Οκτωβρίου 2016 - 08:13
Τα μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν καταλήξει σε μία συμβιβαστική πρόταση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών ρύπων της ΕΕ (EU ETS). Η πρόταση αυτή προβλέπει υπό προϋποθέσεις και τη δωρεάν διανομή δικαιωμάτων προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Τα μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν καταλήξει σε μία συμβιβαστική πρόταση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών ρύπων της ΕΕ (EU ETS) για την περίοδο μετά το 2020, που σε μεγάλο βαθμό συμπίπτει με την εισήγηση της Κομισιόν για τον συντελεστή ετήσιας απόσυρσης των δικαιωμάτων από την αγορά (linear reduction rate).

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της Επιτροπής στο Στρασβούργο ήταν έκθεση για τη μεταρρύθμιση του ETS, Οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν υποχωρήσει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κακό σχεδιασμό και στην υπερπροσφορά δικαιωμάτων λόγω της οικονομικής στασιμότητας.

Στην τρέχουσα φάση του ETS (2013 - 2020), η πλειονότητα των δικαιωμάτων πωλείται μέσω δημοπρασιών, ενώ τα υπόλοιπα χορηγούνται δωρεάν στη βιομηχανία.

Οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος αποσκοπούν στη μείωση της υπερπροσφοράς, ώστε το ETS να καταστεί λειτουργικό στο πλαίσιο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες συμφωνούν πλέον, σχετικά με τις προτάσεις για τις αλλαγές, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Fredrick Federley, που έγραψε το κείμενο με τις προτάσεις της ITRE για τη μεταρρύθμιση του ETS. 

«Θα επιτύχουμε τους στόχους για το κλίμα ως το 2030, με συντελεστή μείωσης 2,2%«, είπε, αναφερόμενος στο ετήσιο ποσοστό απόσυρσης των δικαιωμάτων εκπομπών από την αγορά κατά την περίοδο 2020 - 2030.

Σημειώνεται πάντως ότι τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, που έχουν την κύρια ευθύνη για την τελική πρόταση που θα υποβληθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, ζητούν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης.

Οι τελικές προτάσεις των δύο Επιτροπών θα είναι έτοιμες προς ψήφιση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ένα ακόμα θέμα συζήτησης κατά τη συνεδρίαση της ITRE ήταν η μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων προς τη βιομηχανία μετά το 2020. 

Η Κομισιόν προτείνει τον διαχωρισμό των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε δύο κατηγορίες, με κάποιους τομείς να λαμβάνουν δικαιώματα που αντιστοιχούν στο 100% των εκπομπών τους, κάποιους 30% και οι υπόλοιποι τίποτα.

Ο εισηγητής της ITRE πρότεινε να δημιουργηθούν περισσότερες κατηγορίες, ώστε να είναι η δυνατή η διανομή περισσότερων δωρεάν δικαιωμάτων στις βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από την κλιματική πολιτική της ΕΕ (carbon leakage).

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε προβλέπει ότι στην περίπτωση που ενεργοποιείται ο συντελεστής cross-sectoral correction factor, να διανέμεται δωρεάν ποσοστό ως και 5% των δικαιωμάτων που θα έβγαιναν σε δημοπρασία.

Επίσης, η Επιτροπή Βιομηχανίας πρότεινε τη μείωση του αριθμού των δικαιωμάτων που θα είναι «παρκαρισμένα« στο λεγόμενο Αποθεματικό Ταμείο (Market Stability Reserve). 

Η ψηφοφορία των μελών της Επιτροπής επί αυτών των προτάσεων θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου.