Τουρκία: Πώς θα Επηρεάσει το Αποτυχημένο Πραξικόπημα τον Τομέα των Φωτοβολταϊκών;

Τουρκία: Πώς θα Επηρεάσει το Αποτυχημένο Πραξικόπημα τον Τομέα των Φωτοβολταϊκών;
energia.gr
Τρι, 19 Ιουλίου 2016 - 08:08
Πώς θα επηρεάσει το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον τομέα των φωτοβολταϊκών στη γείτονα; Η πολιτική αστάθεια στη χώρα έρχεται σε μία στιγμή που αυτή απολαμβάνει την καλύτερη χρονιά όσον αφορά την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού κλάδου. Το έγκριτο κλαδικό περιοδικό pv- magazine υπενθυμίζει ότι, μόλις λίγες ημέρες πριν το πραξικόπημα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι παρέχει κεφάλαια ύψους 110 εκατ. δολ.

Πώς θα επηρεάσει το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον τομέα των φωτοβολταϊκών στη γείτονα; Η πολιτική αστάθεια στη χώρα έρχεται σε μία στιγμή που αυτή απολαμβάνει την καλύτερη χρονιά όσον αφορά την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού κλάδου. Το έγκριτο κλαδικό περιοδικό pv- magazine υπενθυμίζει ότι, μόλις λίγες ημέρες πριν το πραξικόπημα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι παρέχει κεφάλαια ύψους 110 εκατ. δολ. σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την Akbank, για την χρηματοδότηση εταιρειών που επενδύουν σε ΑΠΕ.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το pv- magazine, η EBRD μόλις την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή μία ημέρα πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα, ανακοίνωσε την εξαγορά μεριδίου 16,67% στην τουρκική Akfen Renewable Energy, διοχετεύοντας ακόμη περισσότερα κεφάλαια στον εγχώριο κλάδο των ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει το ηλεκτρονικό περιοδικό του φωτοβολταϊκού τομέα, η κρατική υπηρεσία προώθησης ξένων επενδύσεων της Τουρκίας, η « Invest in Turkey», κι ενώ η χώρα θρηνούσε δεκάδες νεκρούς από το αιματηρό πραξικόπημα και την εξίσου βίαιη καταστολή του, απέστειλε το πρωί της Δευτέρας, email με τίτλο «Ένα Ενημερωτικό Σημείωμα Σχετικά με την Αποτυχημένη Απόπειρα Πραξικοπήματος», τονίζοντας ότι «οι τρομοκράτες θα τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο». Δυτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η επικείμενη τιμωρία θα επιβαρύνει ιδιαίτερα την ήδη επισφαλή δημοκρατία στην Τουρκία και θα αυξήσει την αυταρχικότητα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κόστος της χρηματοδότησης

Αν και η πολιτική επηρεάζει το επιχειρηματικό κλίμα, ο Ates Ugurel, ιδρυτής της τουρκικής εταιρείας ηλιακής ενέργειας Solarbaba, δηλώνει στο pv- magazine πως εκτιμά ότι ο τομέας των φωτοβολταϊκών δεν θα επηρεαστεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ugurel, αυτό οφείλεται στο ότι «οι μεγάλες συμφωνίες χρηματοδότησης έχουν ήδη κλειστεί. Το κόστος χρηματοδότησής τους είναι γνωστό και καθορισμένο».

Τα πρότζεκτ που αποτελούν μέρος αυτών των συμφωνιών πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο μέσα στους προσεχείς μήνες και εμπίπτουν στο λεγόμενο «μη αδειοδοτημένο» τμήμα της αγοράς φωτοβολταϊκών της Τουρκίας, επισημαίνει ο Ugurel. Μέχρι σήμερα, η γειτονική μας χώρα έχει εγκαταστήσει περί τα 600 MW φωτοβολταϊκών και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 MW εντός του τρέχοντος έτους.

Η Τουρκία έχει ήδη προβεί στην δημοπράτηση άλλων 600 MW φωτοβολταϊκής δυναμικότητας. Τα εν λόγω πρότζεκτ δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί ενώ οι ειδικοί της αγοράς έχουν εκφράσει υποψίες ότι μερικά από αυτά μπορεί να μην υλοποιηθούν, τουλάχιστον όχι σύντομα. Κι αυτό γιατί, μολονότι έχουν λάβει υψηλές ταρίφες ύψους 0,133 δολ. ανά κιλοβατώρα για 10 χρόνια, οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν επιπλέον εφάπαξ εισφορά ανά εγκατεστημένο MW, η οποία είναι πολύ υψηλή για ένα μεγάλο αριθμό αδειών. Για το λόγο αυτό, το να χρηματοδοτηθούν οι άδειες αυτές ήταν κάτι ήδη πολύ δύσκολο.

Ο Ugurel δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον και αν η πολιτική αστάθεια στη χώρα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης των εν λόγω πρότζεκτ. Επίσης, πρόσθεσε ότι η καθημερινότητα στην Τουρκία επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές

Ο Τούρκος επενδυτής του τομέα των ΑΠΕ εμφανίζεται, μιλώντας στο pv- magazine, αισιόδοξος για τη σημερινή κατάσταση κα τις επιπτώσεις της στον τομέα των φωτοβολταϊκών στην Τουρκία, αν και μέσα σε τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6.000 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες δημοσίων υπαλλήλων και δικαστικών.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, ο Ugurel μπορεί να έχει δίκιο, καθώς οι επιχειρήσεις δεν δρουν απαραίτητα σε συνάρτηση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ οι επενδυτές, όταν νοιώθουν ότι η πολιτική κατάσταση είναι επαρκώς σταθερή, μπορεί να είναι αρκετά ευχαριστημένα ώστε να συνεχίζουν να επενδύουν.

Πάντως, όπως τονίζει το περιοδικό, ένας παράγοντας είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον των ξένων και εγχώριων επενδυτών στην Τουρκία και αυτός δεν είναι πολιτικός. Πρόκειται για την ενεργειακή κατάσταση της χώρας, η οποία «διψάει» για ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, οι επενδυτές γνωρίζουν τις εξαιρετικές δυνατότητες της χώρας στην ηλιακή ενέργεια. Το pv- magazine τονίζει ότι αυτά τα δύο στοιχεία δεν πρόκειται να εκλείψουν ανεξαρτήτων πολιτικής κατάστασης. «Βέβαια, αν ο ήλιος λάμπει σε μία πραγματική δημοκρατία, ακόμα καλύτερα. Οι επενδυτές πιθανότατα να παραμείνουν στην Τουρκία ό, τι κι αν γίνει, ωστόσο, μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα χρηματοδότησης για μελλοντικά πρότζεκτ αν η δημοκρατία στην Τουρκία αποδειχθεί ασταθής», καταλήγει το έγκριτο διεθνές περιοδικό του φωτοβολταϊκού κλάδου.